Szteroidok. Miért? NE!

2014.01.03. 17:24

Alapvetően két féle szteroidot különböztetünk meg egymástól, az anabolikus és a kortiko-szteroidokat. Mindkét csoportban a szervezetben megtalálható, termelődő hormonok szintetikus változatai találhatók.
A kortikoszteroidok, ismertebb nevükön gyógyszerek, kereskedelmi forgalomban kaphatók, némelyikük vény nélkül kiváltható, gyulladáscsökkentő hatású készítmény. A kortikoidról lesz még szó később a cikkben, meg nem is ez az elsőszámú célpontom, ezért most kihagynám, hogyan és milyen koncepció alapján készülnek a kortikoszteroidok.

Amiről többet szeretnék – és fogok is – beszélni, azok az anabolikus szteroidok. A CUCC, az egyetlen megoldás, amihez fordulhat egy elkeseredett sportoló, ha nem fejlődik a teljesítménye, az egyetlen mentsvára a XXI. Század testépítőjének, ha a naturál genetikai potenciálja megállítja őt 80-85kg-nál, és nem tud tovább nőni; az egyetlen olyan dolog, amit ugyan lehetne értelmesen használni, de sokak számára inkább az olvasás és tudás kompenzálása miatt kerül elő.

Ben Johnson
Steve Mihalik
Randy Orton
Floyd Landis

Ez csak pár név az elmúlt évek legnagyobb szteroidbotrányai közül.
Ben Johnson Olimpiai aranyérmes sprinter 100m-en, a világ legjobb idejét futotta (10.00), de elkapták, hogy hoppáré ecsém, te cuccoztál, mer irdatlan sok tesztoszteront hugyoztál ki. 2 évvel később visszatért, de nem kicsit lassabban. Amellett, hogy elvették tőle az Olimpiai aranyat bebizonyította, hogy az anabolikus szteroidok a leghatásosabb teljesítményfokozó szerek.
Steve Mihalik ex-testépítő akkoriban lelkesen tömte magába a „gyógyszereket”, viszont, miután összeesett a színpadon, s pár év alatt minden fontosabb szervét műtötték a vesétől kezdve a máján át az epéig, s a vérkeringése is inkább hasonlít egy bagolyköpethez, mint egy normális véráramhoz, ő is inkább óva inti a „lelkes” fiatalokat, akik úgy gondolják, itt az idő, elő kell venni az injekciós tűt.

Mit tudunk a szteroidokról?  

Az anabolikus szteroidok szerves molekulák, alapjuk a minden szervezetben megtalálható tesztoszteron, ami férfi nemi hormon; a herékben termelődik a pubertás után.
Fokozza a fehérjeszintézist, növeli a szexuális vágyat, az agresszió is inkább fellelhető lesz pubertás után, mint előtt, a libidóra szintén csodás hatással van, a testszőrzet és hangmélység egyaránt megváltozik. Ami még további érdekesség lehet számunkra, hogy a tesztoszteron jó hatással van az izomerőnkre, és gátolja az ivari szabályzást.
A tesztoszteronon kívül számon tartunk még három különböző úgynevezett nemi szteroidhormont, az androszteront, az ösztradiolt, és az – általam – kevésbé ismert progeszteront.
Az anabolikus szteroidok alapja tehát, mint mondtam, a férfi nemi hormon, a tesztoszteron, melyet, ha vegyítünk különböző más szteroidhormonokkal, akkor az új szteroidtörvény miatt rögtön le is csuknak minket 5-8 évig.
A szteroidok elsődleges hatásukat az androgén receptorokra fejtik ki, velük lépnek kölcsönhatásba, s így befolyásolják az izomtömeg méretét, annak erőkifejtésre való képességét, vagy állóképességét, robbanékonyságát, röviden bármilyen faktorát.

Mégis hogy?

Mint tudjuk, háromféle izomtípus található meg az emberi testben. A simaizomszövet és szívizomszövet mozgását, összehúzódását és elernyedését nem mi irányítjuk, hipertrófiára legkevésbé sem képes izomszövetek.  (A szívizom, mint kiderült képes hipertrófiára, kb. 7év folyamatos testmozgás eredménye az ún. sportszív- köszönöm az információt Németh Szabinak :) ). A szívizom, mily meglepő, csak és kizárólag a szívben található, testünk más részén igen ritkaságszámba megy, a simaizom szövet pedig a zsigeri szervekben, érfalakon található, azok védelmét, mechanikai gördülékenységét adja.
A harántcsíkolt-izomszövet rengeteg izomnyalábból, azok milliónyi izomrostból állnak, az izomrostok izompólyákból, az izompólyák miofibrillumokból és szarkoplazmából tevődnek össze, pontosabban a szarkoplazma a miofibrillumokat veszi körül. Mind a szarkoplazma, mind a miofibrillum képes hipertrófiára, ezzel egyetemben atrófiára is.
Amit rengeteg testépítő benéz, s itt jön az egyik legviccesebb bro-science tévhit, az izom szálkásítása meg az izomtömeg növelése köré épített végtelenségig égő tábortűz, amibe a vastesók együtt lógatják szalonnáikat. Ugyanis, nem attól nő majd a kurva karod, barátom, hogy koncentrált bicepszgyakorlatot csinálsz csigán 15kg-val 20-at, hanem attól, hogy megadod az egész testednek a lehetőséget, hogy minél közelebb kerüljön az anabolikus állapothoz, megfelelően magas inzulinérzékenység és a lehető legalacsonyabb inzulinrezisztancia mellett. Ezt normális kajálással (intermittent fasting / 5-2), a normális gyakorlatok (guggolás, fekvenyomás, felhúzás, döntött törzsű evezés, military press, húzódkodás) helyes végzésével és helyes munkaszázalékkal (75-80% 15 ism/gyak à 3x5) érhetjük el.
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ne csodálkozz, hogy lemész a terembe és 3 hónapig minden flottul megy, utána pedig lófasz nem történik a kis testeddel, mert nem a tested a hibás, hanem a hülye agyad, hogy sem olvasni sem gondolkodni nem vagy képes, mert a kibaszott testépítő újságok a testépítőknek szólnak, nem neked, te 60-70-80 (akárhány) kilós nőni vágyó ifjú, aki egy Phil Heath edzésprogramot követ, amivel Heath Olimpiára készült és 3% alá fogyott kaja mellett, nos, barátom, te ettől kurvára nem fogsz megnőni. Azért nem nősz tovább, mert a csepp tested rájött, hogy mi működik a háttérben, és adaptálódik. Miért adaptálódik? Mert az emberi szervezet (és bármely más élő organizmus) arra törekszik, hogy túléljen. Kurvára nem foglalkozik azzal, hogy te nyáron 4 lányt le akarsz szopatni a strandon, és ezt csak a tökéletes kockáiddal és a 40-es karoddal tudod megcsinálni, mert a szervezetednek az a célja, hogy megkapja a kis kalóriáját, amivel fent tudja tartani a saját tápanyagellátását. Az, hogy te hova és milyen módszerrel akarod bedugdosni a kis faszodat, nagyon nem fogja érdekelni se a májadat, se a vastagbeledet, szóval, ha jót akarsz magadnak, akkor el kéne kezdeni gondolkodni.
A szarkoplazma-hipertrófia  testépítők nagyágyúja, sokkal kevesebb meló és hozzáértés szükséges, hogy elérjük, itt elég, ha megfogsz egy 2literes vizespalackot és addig emelgeted akárhová, amíg be nem durran valamid, megiszol rá egy adag fehérjét, és végeztél. Persze ez most csúnyán lebutított verzió, de így a legészrevehetőbb az a sok-sok fölösleges óra, amit a megfelelő testépítő-edzésprogram megválasztásával basztok el.  
A miofibrillumok, amik egyébként a tényleges izomtömegedet, izomerődet fogják adni, NORMÁLIS INTENZITÁStól fognak gyarapodni. Hogy a méretük, vagy a számuk, azt az intenzitás mértéke adja majd. A normális intenzitás azért van capslock-kal végigbaszva, mert ez nem testépítős normális intenzitás, hanem objektív normális intenzitás, azaz 80%-nál kezdünk. Aki nem értené, itt az adott gyakorlatban (nem csigás letolás tricepszre, hanem a fent említett 5-ös csokor mindegyike) elért egy ismétléses maximumod (1RM max) 80%-át kiszámolod szépen, és azzal a súllyal dolgozol. Így még talán el is érhetsz valamit, főleg, ha Mark Rippetoe munkáját, a Starting Strength-et elolvasod, na akkor barátom, nem a lányok fognak szopkodni, hanem te saját magadat, erre vegyél mérget.   
Szóval, ezt a mesét ugye mindenki ismeri, edzés közben faszán mikroszkopikus szakadások keletkeznek az izompólyán, amik regenerálódva nagyobbak és erősebbek lesznek.
Most, hogy megnéztük, hogy fejlődne normálisan egy test, lássuk, milyen hatással vannak izmainkra a különböző anyagok.
Edzés közben a tesztoszteronszintünk – ami edzés előtt az egekben tátong – brutálisan lecsökken, mondhatni a pólyás kölyök heréje többre lenne képes, mint a tiéd, vagy az enyém, viszont, a glüko-kortikoid nevezetű gyulladáscsökkentő hormon mértéke megemelkedik, nem is kicsit. A tesztoszteron csökkenése és a gyulladáscsökkentő hormon növekedése egy baszott nagy kettős akadály a kis izmaink fejlődése előtt, mert ugye a tesztoszteron, mint leírtam, elősegíti a fehérjeszintézist, hiánya viszont pont nem, a kortikoid pedig (amiből az algopirin meg stb. gyógyszerek is készülnek egyébként) szépen elkezdi csökkenteni azt az édes takony érzést az izmaidban, amitől megmozdulni nem bírsz, amit ugye gyulladásnak, testépítősen bedurranásnak, vagy vérbőségnek (mert ugyan az erőemelőknél, vagy funkcionális atlétáknál is megtelik az izom vérrel) nevezünk.
A szteroidok ezt fordítják meg a te kedvedért. Becsúsztatsz némi „tesztót” a seggedbe, azt rögtön jobban szintetizál majd az edzés utáni koktél, valamint sokkal tovább tudod fenntartani a kortikoid nélkül az anabolikus állapotot.
Kettő: Segítik az edzés utáni regeneráció folyamatát. Hallottunk-e már olyanról, hogy szuperkompenzáció? Ha nem, akkor elmesélem pillanat alatt, tanuljuk meg szóról szóra, mer gecijól lehet vele nőzni, aztán hordóhassal is tuti baszol, ha ezt előadod, főleg, ha mellémondod, hogy 200 fölött guggolsz meg húzol. A szuperkompenzáció, más néven egyfaktoros teória (Science and Practice of Strength Training – Zatsiorsky, William Kraemer) azon alapszik, hogy edzés előtt nem vagy fáradt, utána fáradt vagy, aztán kipihened magad, és erősebb leszel, mint voltál. Ennyi lenne nagyon konyhanyelven, de azért elmondjuk úgy, ahogy el kell mondani, mert mi ilyen nagyon tudományosos blog vagyunk. Edzés előtt tehát, kipihent fázisban vagyunk, az idegrendszerünk és a glikogénraktáraink a maxon vannak. Edzés közben beüt a szar, elfáradunk, kimerülünk, majd edzés után jön a visszatöltés, regeneráció fázisa, mely annyira visszatölt minket, hogy erősebbek, gyorsabbak, robbanékonyabbak, egyszóval teherbíróbbak leszünk, mint voltunk. Ennek az alapja ugyancsak a szervezeted túlélési ösztöne, ugye nem kell még egyszer mondanom, hogy testünk az erősebb kutya baszik elven működik, és baszni jó, tehát nem akar gyengébb kutya maradni, és korábban meghalni, ezért felkészíti magát arra – rögtön a regeneráció után –, hogy megint jön a terhelés, megint jön a szenvedés, és könnyebben elviselhesse azt.  Van még egy faktor, ami itt bejön a képbe, az adenozin-trifoszfát szinte a szervezetünkben, ami fontosabb, mint a glikogén töltöttsége edzés előtt, vagy után. Az adenozin-trifoszfát ugyanis nem változik, nem ürül ki a szervezetünkből, mint a glikogén, ami ugye elhanyagolható az erőedzés, főleg a testépítő edzés terén, a fent említett vegyület viszont nem. A szuperkompenzáció teóriája tehát tudományosan nem bizonyított egyelőre, viszont alapja mindenképp van, nem is kevés, a szteroidok pedig pont erre próbálnak megoldást találni. Javítják az edzés utáni regeneráció idejét, tehát több ideig tudunk edzeni, több alkalommal, és, az előző pont alapján sokkal intenzívebben, jobb minőségben, mint „naturál” társaink. Tehát, ha 50kg a testsúlyod, életedben nem voltál még teremben, de lemész, mer’ izmos akarsz lenni, és rögtön cuccokhoz nyúlsz, ráadásul ugyan úgy heti 3-4-5 1,5-2 órás edzést tartasz, mint mások, rögtön elkúrtad az egészet, mert nagyon nem használod ki a szteroid nyújtotta előnyöket, csupán 10-15%-ot dobsz hozzá ahhoz, amit alapból képes lennél elérni.

 

 

 

supercompensationcurve.gif_445x342

 

 Egy kép a szuperkompenzációról, a Science and Practice of Strenght Training című könyvben találhatjátok meg (nem pont ez); azért nem írok teljes elérési utat és bibliográfiát, hogy hátha többen elolvassátok a teljes művet.

Az tehát, aki iszik, dohányzik, nem eszik, s nem alszik rendesen, még az edzéseit is ellógja, de szteroidokat használ, még mindig képes lazán lejátszani a színről azt, aki mindezeket normálisan betartva próbál versenyezni.

Soha nem állítottak még elő olyan gyógyszert, amelynek ne lenne mellékhatása.
1939-ben egy német tudós kapott (volna) Nobel Díjat, de Hitler megtiltotta, hogy átvegye azt. A kitüntetést a tesztoszteronnal végzett kísérletei eredményeként kapta volna. A 2 világháború között azonban nem álltak le a kutatások, a Keletnémetek 40 aranyat söpörtek be egy Olimpián, főként női úszók.
A tesztoszteron igen magas dózisú adagolása viszont különféle elváltozásokat eredményezett –nem csak az ő, hanem a férfiak testén is. A nők esetében a férfiakhoz hasonló kopaszodás, az emlők zsugorodása, a hang mélyülése, a klitorisz nyúlása –ami szerintem az összes közül a leggusztustalanabb. A férfiaknál a fő gond, ami miatt minden „cuccos” aggódik, a merevedési zavarok, a prosztatagondok, kopaszodás szintén, de ami a fejtetőről kihullik, az a hátadon, vagy máshol visszaköszön, mert olyan szőrös leszel, hogy fonni lehet majd, plusz, a ginekomasztia, azaz a mellek elzsírosodása. Ez, teszem hozzá, előfordulhat szteroidok nélkül is; a másik véglet pedig, hogy még szteroidhasználat esetén sem történik meg. A hátad és az arcod olyan ordenáré pattanásos és ragyás lesz, mint a kurvaélet. Persze nem minden mellékhatás kerül felszínre.  

Ami miatt inkább aggódnék, azok a szív –és érrendszeri megbetegedések. Aki ugyanis azt gondolja, hogy semmi baja nem lesz a szteroidoktól, és hej de egészséges marad akkor is, a fasza meg majd egy idő után úgyis feláll, az téved. Nagyon nem leszel egy kúra után olyan, mint voltál naturálként.
Vegyük sorra.
Lyle Alzzado, profi amerikaifutball-játékos, önéletrajzában közölte, hogy gyógyíthatatlan beteg, amit a szteroidoknak köszönhet. A betegség neve központiidegrendszer-limfóma, egyszerűbben agytumor.
A következő a depresszió. Egy kiadós kúra után lerakod a cuccot, és megölöd magad, mert depressziós vagy. Pedig csak izmos akartál lenni. Sejhaj, szar döntés volt. Na, de miért, és hogy lesz valaki depressziós a cucc után? Nos, ugye a heréid tesztoszteront termelnek. Heti átlag 50-75mgr-ot (erről lesz szó a későbbiekben), amit nevezzünk el ezennel élettani dózisnak. Te megfogod a kis ampulládat, vagy akármit, amiben a folyadék, vagy tabletta van, belerakod a kis szádba, vagy felszúrod a seggedbe az élettani dózis, tegyük fel, sokszorosát: egy tablettában kb. 10-20mgr tesztoszteron van, ebből a tudós testépítőpalánták bevesznek – csak mint a neocitránt geci – reggel délben este 1-et, mer az úgy lesz a jó, s így máris egy nap alatt magadba toltad azt a mennyiséget, amit a kis zacskódban előállítanak. Mivel a szervezeted még mindig a túlélésre van programozva, ezért azt fogja mondani a két makkocskád, hogy:
- Heee, hát beviszik helyettünk, amit nekünk meg kéne termelni, sőt még többet is, akkor mi a faszér túráztassam magam? Inkább pihenjünk, oszt kész!
Ergo, leállítja magát mindkét heréd, vagy, ha az egyik nem szállt le, akkor csak az egyik, vagy, ha többel születtél neadjisten, akkor mindazösszes’. Ennek a következménye rögtön az lesz, hogy a kis golyóid még kisebbre zsugorodnak, és, miután befejezted a kúrát, kurvára nem lesz kedvük munkába állni, mert élvezték a táppénzt és rohadtul ellustultak. Ez annyit tesz, hogy amíg vissza nem kényszerítik magukat a melóba, addig bőven tesztoszteron nélkül maradsz, ergo akárhány éves létedre egy csecsemő szintjén fogsz mozogni tesztoszteronügyileg. Amit azért nem neveznék sem férfiasnak, sem jónak, sem egészségesnek.
Nézzük a következőt, ami azért inkább vitatott, mint az előző kettő: szeroiddüh. Nem feltétlenül, de megvan rá az esély, hogy egy agresszív állat lesz belőled egy-egy kúra alatt. Ugye a tesztoszteron férfi nemi hormon. A hímek – most menjünk vissza a természetbe – a falkavezér szerepét töltik be akárhol. A családot is jobb esetben egy férfi vezeti, a férfi mindig erősebb felépítésű, mint a nő, stb. Ez a tesztoszteron miatt van, ami nagyobb számban van meg bennünk, mint bennetek, kedves hölgyeim. Bár elnézve a mai fiatalokat, lassan kételkednem kell szavaimban, s ha így megy tovább, pár év múlva teljesen hiteltelen lesz ez az állításom. Szóval, a férfiakban tátongó tesztoszteron némi agressziót szülhet, ami nem mindig mutatkozik meg, de gondolj csak bele, ha hetekig nem szexelsz és úgy lemész a terembe, vagy akármit csinálni, vagy, mikor edzés előtt egy-két, vagy akár több numerát letolsz a csajossal, mennyire nehéz 200-ba akár egyet is guggolni? Vagy csak lejutni a terembe? Tragédia. Lényeg a lényeg tehát, 5 emberből 1 az, akinél nem csak kialakul, de felszínre is kerül a szteroiddüh, ami, ha párosodik az utána fellépő depresszióval, egy tuti öngyilkosság lesz a vége, mint azt jó pár pankrátor, vagy kissrác esetében láthattuk.  
Említettem ugye Steve Mihalikot, aki egykoron profi testépítő volt. A színpadon esett össze, alig értek be a kórházba vele, s mikor felnyitották a testét, ahogy mesélte:
„Az orvos azt mondta, egy hullában több vér kering, mint bennem”.
Itt valaki, kérem, kapcsolja össze a testépítést az egészséges életmóddal, nekem eddig sem ment, most sem megy.
Ezt a szituációt egyébként két almanagyságú daganat okozta Mihaliknál, amik a máján nyaraltak. Rövidtávon tehát lehet, hogy okés lesz minden, és fél év alatt „rádmegy 10kg izom”, de évek múlva úgy döglesz meg, ahogy nem szégyen.
Van itt tehát májdaganat, meg Periosis-hepatis. Vérrel teli ciszták képződhetnek a belső szerveiden, amik egyszer úgyis kidurrannak, aztán hopla belső vérzés, hiphophalál. Meg vesetumorok, s amikor a szervezeted nem tudja kiszűrni ezeket a toxinokat véredből, akkor jön a folyadékkretenció, a veseelégtelenség, meg különféle agybetegségek. Aztán még van ugye, amit nem írtam az elején, hogy ne csak abból álljon a cikk, hogy ismétlem magam, a koleszterin nevű vegyület, amit szintén sorolhatunk a szteroidok családjába. Itt persze ne felejtsük el, hogy kortiko –és anabolikus barátaink is vannak.  Tehát, megeszed a szteroidot, az megnöveli a koleszterinszintet, ami szétbassza a csepp kis szívedet, azzal együtt a keringési rendszeredet, ergo szívinfarktus és agyi diszfunkciók, keringészavarok kopogtatnak majd, de nem ám illedelmesek, nem várják meg, hogy ajtót nyitsz-e, bemennek a gecibe.

A heréink, visszatérve, 50-75mgr tesztoszteront termelnek hetente. Te ennek beviszed a gyógyszereidből legalább a hatszorosát. Van olyan futó, aki ennek a tízszeresét, néhány Tour de France versenyző, vagy jéghoki, amerikaifoci játékos még nagyobb dózisban juttatják be a szervezetükbe az anabolikus szteroidokat.  Pár szó a testépítőkről, vagy erőatlétákról, AKIK VERSENYSZERŰEN CSINÁLJÁK BASZD MEG, ÉS NEM CSAK LEMENNEK KURVA REPLAY PO’LO’BAN A TEREMBE, HOGY MAJD JO’L MEGNŐNEK, ÉS BEÁLLNAK A TÜKÖRBE OTTHON, HOGY KIRAKJÁK FACEBOOKRA A SZAROS KÉPEIKET, HOGY „HŰ GECI MÁR 32-ES A KAROM A STANÁTOL GECI NAGYON MEGY A GYÚRÁS GECI”, HANEM EBBŐL ÉLNEK BASZD MEG, EZ A HIVATÁSUK. Ők akár az élettani dózis százszorosát, 5-6000mgr tesztoszteront, vagy ezzel egyenértékű szteroidot vihetnek be, melyet vegyíthetnek különféle anyagokkal, pl. inzulin, miegymás.
Ez viszont nem játék. A szteroidok csökkentik a HDL koleszterin szintjét a vérben – ez a jó koleszterin, megvéd az érelmeszesedéstől – ezzel egyetemben növelik az LDL – találd ki, ez melyik koleszterin – szintjét. Ez jelentős plakképződést válthat ki, és a HDL csökkenése miatt érelmeszesedés is kialakulhat. Amikor egy plakk elszűkíti az artériát, lassul a vérellátás, így lesz egy szép infarktusod. Ahogy a plakk feltapad az érfaladra, ugyanazzal a lendülettel le is szakadhat, felhasítva, megsértve kisebb hajszálereket, aminek következménye belső vérzés lehet, netán eltömít más hajszálereket, ugyancsak agyi keringészavarok, szívroham lesz a véged.
Ezek persze évek alatt alakulnak ki, sok ideig csak lappang benned a cucc maradéka, majd, mikor nem is számítasz rá, akár álmodban, akár majd a gyerekeddel a ’játszón, elvisz egy fasza szívroham, vagy bármi más, amit el tudsz képzelni, nem beszélve arról, hogy, ha szarul adagolod, akár HIV vírust is elkaphatsz, vagy azonnal bepeusztulhatsz, ha szarul szúrod be a tűt, és netán levegőt is pumpálsz, hogy aztán tényleg „fejfújt izmaid” legyenek. Tehát ne érezd magad szupermennek, vagy csodás kivételnek, meg ne gondold, hogy te vagy XY, és téged majd elkerül a szteroidok mellékhatása, mert nem. 1-2 éve cuccoztál? Most mondjam azt, hogy ha-ha-ha? Nem 3-4 év, de legalább egy évtized is eltelhet, akár Danny McDermot esetében. Profi testépítő volt, ami egyet jelent azzal, hogy szteroidokat használt, nem kettő szemet. 37 évesen, 7 évvel az után, hogy felhagyott a szteroidokkal olyan infarktust kapott, hogy arról kódulsz. Azóta egy kardiológus rendszeres látogatója. Egyébként Danny-t 3db plakk csapta nyakon, a három fő szívkoszorúért zárta el 1-1db.
Akár, ha csak egy évig is „tolod”, már gyönyörűen megmutogathatják magukat ezek a csodás mellékhatások.

Ennyi szerintem bőven elég az „elrettentő példákból”, mert, ha gondolkodsz egy kicsit, már rég letettél a gyógyszerekről, ha viszont eszed ágában sem volt eddig sem, hogy ésszel élj, akkor fölösleges jártatnom a számat.

Annyit tudok tanácsolni, hogy, ha már használod, használd ki az előnyeit. Egyszer hallottam egy ilyet a teremben, hogy:
- Amúgy, ha szeded a cuccot, akkor nem kell fehérjét se szedni, mer fölösleges, mer már a cucctól úgy nősz, hogy nem igaz.
- Jajaja, én se szoktam, elég a szteroid.
Ettől óva intenék minden embert, ugyanis, a szteroidok, mint az elhangzott már, s ha kicsit logikusan gondolkodsz magad is kitalálhatod, segítik a tápanyagfelvételt, és a fehérjeszintézist. A szteroidok tehát nem maguk növelik az izmokat, csak segítenek abban, hogy, ha megadod azt a testednek, amit kell, az jobban szintetizáljon. Ergo, ha szteroidokat szedsz, alap dolognak kéne legyen, hogy annyit eszel, mint egy elefánt, és napi legalább 8l vizet betolsz az arcodba, és nem heti 3-4et edzel ímmel-ámmal, hanem heti 10-et, 12-t, mert kurvára de gyorsan regenerálódsz majd, főleg, ha egy nap reggel alsó testre edzel valamit, délután felsőtest nyomás, majd másnap ismét alsótest (kvadricepszet és a hátsó mozgásláncot szedtem most külön) reggel, s felsőtest húzás délután. Ezt pedig gyönyörűen tudod ismételni 1 pihenőnappal, így 4 nap edzését tudod megoldani 2 nap alatt, feleannyi pihenővel, dupla regenerációval, s, ha értesz is az edzéshez, nem pedig a különböző magazinokban összehordott izolációs taknyokkal operálsz, hanem normális gyakorlatokkal, amiktől ténylegesen erős, robbanékony, és funkcionális lehetsz, akkor meglesz az eredménye.

TERMÉSZETESEN SENKIT SEM SARKALLOK A SZTEROIDOK HASZNÁLATÁRA, SŐT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NE EGYETEK MEG SEMMI SZART!

Miért kezdenél el szteroidozni? Mert úgy gondolod, hogy te 4 hónap alatt elérted a genetikai potenciálod határát? Barátom elmondom neked, hogy azt az életben nem fogod tudni elérni. Az ember ugyanis egy olyan gép, ami bármikor képes progresszióra, viszont baszottul türelmetlen. Szóval, ha neked nincs türelmed, hogy kivárd, amire a tested képes, vagy nincs türelmed, nincs agyad, nincs kibaszott eszed, hogy elővegyél egy kettébaszott könyvet, akkor apám magadra vess, és én kívánom neked, hogy szenvedj sokat, mert nagyon nem éri meg, amit tenni készülsz magaddal. Mit fogsz profitálni abból, ha megeszed azt a sok gecit? Szerintem semmit. Abbahagyod, adok neked egy hónapot, és gyönyörűen lekúszik rólad az, amit a szteroidok felsegítettek. Nem, nem felfújt izomról van itt szó. A szteroidok által épített izmok teljesértékűek, nézz meg egy profi erőemelőt, tele vannak, s 500kg-val guggolnak, 430 körül nyomnak fekve. Szerintem ezt nem nevezhetjük felfújt izmoknak, meg, valaki könyörgöm magyarázza már el, hogy készül egy fejfújt izom…
Az én véleményem tehát, hogy inkább olvass, okosodj, és arra törekedj, hogy minél egészségesebb legyél, és minél funkcionálisabb. Itt vannak, ugyancsak, az erőemelők és súlyemelők. Egy testépítő nem vetekedhet velük, s szerintem kinézetben sem nagyon. Donnie Thompson, erőemelő, 140kg testsúly, 12% testzsír, nézd meg a videót, hogy guggol le K-Starral. Erre hány testépítő képes?


Zsírosnak tűnik? Vegyük elő akkor Mark Bell, vagy Brandon Lilly formáját.  

image.jpg_1536x1620

20-lbs-in-20-days.jpg_1132x415

Netán Klokov?

Dmitry-Klokov.jpg_1024x576

Higgyétek el, ők pont beleszarnak az izolációba, mégis szerintem bőven jobban néznek ki, mint bámelyikőtöknél, akik heti 4-5 alkalommal lementek a terembe és beültök a gépek közé 1,5 órára, és valami étrendnek nevezett szar alapján táplálkoztok. Tehát, ez egy telebaszott tévhit, hogy majd a szálkásítástól fogtok brutálisan jól kinézni, meg alapjáraton ez a tömegelés-szálkásítás is… Edzetek max 1-2 éve, tegyük fel, ha van annyi, közötök nincs egy versenyhez sem, de te még 4 hetet tömegelsz, utána szálkásítasz. Miért? Úgy értem, kit érdekel, hogy most rajtad van-e az az 5kg, amit majd te nagy nehezen leszenvedsz magadról szálkásítás címszó alatt, úgy, hogy abból legalább 2kg izom?
Súgok neked valamit. Többet érsz azzal, ha egészséges vagy, és arra törekszel, hogy a tested minél nagyobb terhelést el tudjon viselni, minél erősebb, robbanékonyabb és dinamikusabb legyél. (Direkt nem írtam gyorsaságot, mert mindenki a futásra gondolt volna, amit viszont gyűlölök, utálok, s nem értem, hogy a „kardio” az miért futásból áll, amikor több izmot égetsz el vele, mint hájat? Már persze, ha nem cuccolsz)

Ők tehát értik, mi a dörgés, persze használnak táplálékkiegészítőket, alkalmanként szteroidokat, de ők ebből élnek. Itt bejön egy újabb vitatéma: Mi a különbség az anabolikus szteroidok és a „tápkiegek” közt? Ezt a vitát mondjuk úgy annyival lezárnám, hogy a szteroidok vényköteles szerek, a tápkiegért meg bemész egy teljesen más típusú üzletbe, kikéred, megkapod, megeszed, és örülsz. Tehát, a fehérje soha nem lesz szteroid, soha nem fognak neked anabolikus szteroidot keverni a kreatinodba, vagy a glutaminba, mellesleg, aki bele van buzogva a kreatinba, mert, hogy attól hogy nő, meg az olyan, mintha szteroidot szedne, meg ami a kedvencem, hogy, ha egy kicsit erősebb lenne a kreatin, az már szteroidnak számítana, az legyen szíves olvasson már el egy könyvet (KÖNYVET BASZD MEG, NE WIKIPÉDIÁT), hogy mi is az a kreatin nevű akármi, meg mi a funkciója a testben.  Köszönöm.

Zárszóként tehát, senkinek nem ajánlom a szteroidokat, azt is sajnálom, hogy a versenysportba ilyen mértékben bekerültek, hogy még a bevizsgált versenyeken is szép számmal találkozhatunk tesztoszteronhuszárokkal, de ezt mi teremtettük ilyenné, a versenyzőkkel szemben támasztott hatalmas elvárásaink.
A szteroidokat 2 csoportba sorolhatjuk, kortiko –és anabolikus szteroidok. A kortikoszteroidok a közismert gyógyszerek, amik a glüko-kortikoid hormon alapján gyulladáscsökkentő szerepet vállalnak a szervezetbe kerülve, némelyik ezek közül vényköteles, vannak, amiket megkaphatunk recept nélkül is. Az anabolikus szteroidok mind vénykötelesek, gyógyítanak is velük szép számban, orvosok alkalmazzák, többnyire idősebbeken, vagy olyan betegeken, akiknek lecsökkent az élettani dózis termelése is, ekkor viszont csak azt pótolják, amennyi hiányzik, semmi többet. Az illegális szereket versenysportolók használják teljesítményfokozás érdekében, s egy kezdőnek, még egy haladó testedzőnek, aki hobbiszinten edz, semmi keresnivalója a közelükben.
Számos betegség, pl. infarktus, szívroham, belső vérzések, egyéb optikai elváltozások kiváltó okai lehetnek ezek a szerek, de ez vehető természetesnek is, hisz, egy gyógyszer sem létezik mellékhatások nélkül, s a szteroidok igen intenzív készítmények, melyeknek egyenesen arányos a mellékhatásaik intenzitása a „first-hand” hatással.
A szteroidok segítik a fehérjeszintézist, a regenerációt, tehát növelik a teljesítőképességet, a teherbírást, viszont egy olyan sportoló, aki nincs világszinten, sőt, nem is versenyez, bőven meg tudja valósítani kitűzött céljait, ha nem az illegális piacon, hanem a könyvtárban keresgél.

Eddzetek ésszel, kerüljétek az illegális készítményeket, törekedjetek a funkcionalitásra, a strukturális terhelést hagyjátok el a fenébe, olvassatok sokat, okosodjatok.

Tián

A bejegyzés trackback címe:

https://vikingwarrior.blog.hu/api/trackback/id/tr285728275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

László Plájer 2014.01.17. 21:00:56

Üdvözlet. Igen érdekesnek és értékesnek találtam ezt a bejegyzést. Soha nem használtam és nem is tervezem semmilyen segédszer használatát.
Érdeklődni szeretnék, hogy milyen könyveket olvasmányokat tudnál ajánlani kezdőknek? Hogy is fogalmazzam. Nem érdekel a testépítés. Én inkább a street workout/calisthenic vonalat értékelem. Szeretném ha "hasznos" lenne minden izmom. Érted. Nem az a kurvanagy ember akarok lenni, de hasznos izomzatot szeretnék. Remélem elolvasod és lesz kedved segíteni egy kezdőnek :) Üdv: Laci.

VikingWarrior 2014.01.18. 18:29:01

Szia Laci!

Talán röhejesnek fog tűnni, de a véleményem szerint a calisthenic belépője a fegyencedzés. 6 alapgyakorlatra épít, abban erősít meg, a maga gyermekbetegségeivel együtt, mellette a nyújtás és a mobilizáció legalapvetőbb fogásait tanítja meg, amire bátran lehet építkezni. Sokan kevésnek tartják, de igazság szerint sokan rossz szemszögből közelítik a fegyencedzést.

Nem tudok olyan sportágat mondani, amit egy teljesen kezdő, életében nem sportolt ember ilyen biztonsággal és hatékonysággal végezhetne.

Mellette erősen ajánlom Pavel Tsatsouline - Meztelen harcos című könyvét, amiben szintén értékes trükköket tanulhatsz

Másrészről viszont tudnod kell, hogy minden izom hasznos valamire, sportág specifikusan fejlődik az izomzat. :)

Olvasd el a könyveket, keresd fel a fegyencedzés csoportot Facebook-on és sok segítséget fogsz kapni, ha esetleg elakadnál valamiben.

Üdv,
Peti

László Plájer 2014.01.19. 20:17:49

Köszönöm a válaszod. A Meztelen Harcost már megrendeltem :D Azért azt elfelejtettem leírni, hogy nem úgy vagyok kezdő a sportban, hogy teljesen, hanem ebben a sportban. Fociztam négy-öt évig, kézilabdáztam rövid ideig. Amerikai futballt is próbáltam. Tehát annyira nem vagyok elveszett :D Étkezéssel kapcsolatos olvasni valókat tudsz esetleg javasolni? Elsődleges célom most a súly és centi vesztés :D

Üdv: Laci.

László Plájer 2014.01.23. 21:46:05

@VikingWarriorZ: Köszönöm a válaszod. A Meztelen Harcost már megrendeltem :D Azért azt elfelejtettem leírni, hogy nem úgy vagyok kezdő a sportban, hogy teljesen, hanem ebben a sportban. Fociztam négy-öt évig, kézilabdáztam rövid ideig. Amerikai futballt is próbáltam. Tehát annyira nem vagyok elveszett :D Étkezéssel kapcsolatos olvasni valókat tudsz esetleg javasolni? Elsődleges célom most a súly és centi vesztés :D

Üdv: Laci.
süti beállítások módosítása