Mire jó ez a kardió? Például arra, hogy izzadj. Arra is jó, hogy égess egy kis felesleget. De arra is biztosan jó, hogy kifulladj, hányj, a talpadig lógjon a nyelved, hányj, utálj mindent, ami mozgás, aztán hányj harmadszor is… Ez az oldala a tapasztalati oldal – de valahogy mégis csak ez a tapasztalati oldal tetszik jobban. Nem tehetek róla, nem bírom a lötyögést.

Jó ez a kardió még arra is, hogy könnyebben menj fel a lépcsőre! Vagy… Az összes zsírfelesleget ledobd vele. De tök jó még a kardiovaszkuláris rendszered fejlesztésére - a szíved erősítésére és a tüdőd oxigén felvételének a megnövelésére. Ajánlják tüdő asthma-s betegeknek (pl ami én voltam) és ajánlják szívproblémásoknak. Bár én nem vagyok orvos, viszont azzal illik tisztában lenni, hogy a kardió hatásának biza van mellékhatása is, ami egy szívbeteg embernél fokozottan jelentkezhet. Szóval itt és most meg is ragadnám az alkalmat arra, hogy felhívjam a szívproblémás emberek figyelmét, hogy sportolj azért, hogy egészséges legyélvállvetve a háziorvosoddal!!

Na de milyen lehetőségeket tartogat a kardió, amit érdemes is kiaknázni… a kezdőknek?

A Te kardiód nem az intervallum edzés. A Te kardiód nem a futás. A Te kardiód a séta, úszás, Kettlebell Swing(szívbetegeknél ezt előzze meg egy orvosi konzultáció), vagy a bicajozás (ehhez lesz megjegyzés), vagy a burpee!

Miért nem a Te kardiód az intervallum edzés? Azért, amiért kezdő sportolóként nem guggolsz 200 kilóval. Ez is egészségtelen. Elmondom, hogy miért.

Az intervallum edzések, bármennyire is próbálkoznak elhitetni, egyeltalán nem 21. századi találmány. Kicsiny falum ügyes focistái már hosszú évek óta sprinteket futnak, na meg ott vannak a sprinterek is! Nyilván ők is  Maratonfutással edzenek a 100 méteresre… Nem valószínű. Viszont a Maraton futóknak már elképzelhető, hogy van intervallum edzésük.

Deffiniáljuk az intervallum edzéseket:

A váltakoztatott intenzitásnak köszönhetően órákkal az edzés után is még pörgeti az anyagcserét. Egyszerűen fogalmazva a zsírégető hatás jóval az edzés után is tart (akár 12-24 óra is lehet). 

Egy kutatás szerint a magas intenzitású intervallumos edzés megnöveli a szervezet nyugalmi anyagcsere sebességét. Ez annak köszönhető, hogy a testünk edzés utáni oxigénfogyasztása megnő. A megfelelő intervallum edzés esetében oly mértékben nő a nyugalmi anyagcsere, hogy az edzést követő, akár 24 órán keresztül pörög! Mindemellett a maximális oxigénfogyasztás mértékét is jelentősen megnöveli, így több energianyerő folyamatot beindítva a szervezetben, ami zsírbontást eredményez.” forrás: http://serakcsaba.hu/edzes-tanacsok/87-intervallum-edzes-a-legjobb-zsiregeto

Ahogy láthatod Te is, váltakozó intenzitásról beszélgetünk, egy magas és egy alacsony intenzitás, ami akár 24 órával is megnövelheti a zsírégetés időtartamát. Igen ám, de Te, mint kezdő sportoló nem vagy hozzászokva ehhez az igénybevételhez, így hát nem is valószínű, hogy bírni fogod. (Ez is tapasztalat; soha nem futóként fogtam magam és egy 6, ismétlem HAT perces intervallum sprinttel annyira hazavágtam magam, hogy napokig nem tudtam mozogni, izomgyulladás volt a combomban, a hátamban, mindenhol, edzésről pedig álmodni se tudtam, mert lefoglalt az, hogy miként üljek rá a wc-re sírás nélkül) Emellett pedig fenn áll annak a veszélye is, hogy túledzed magad, megutálva és abbahagyva a sportot. De én ezt nem szeretném, ezért ismételten türelemre intelek. Csinálhatsz intervallum tréninget, de nem az elején, vagy..? talán?.. Majd meglátjuk milyen formában!

Hát akkor mivel érdemes foglalkoznod az elején?

Gyalogolj, Barátom! Gyalogolj 20 percet, gyalogolj 30-at. Ne tökölős-bámészkodós, hanem buszra sietős gyaloglás. A futásnak előfeltétele a gyaloglás. Ha tudsz gyalogolni, utána kocogj. 1-2 hónap alatt garantáltan veszíteni fogsz a súlyodból – természetesen akkor, ha odafigyelsz a kalóriadeficitre.

gyaloglo-lepesek.jpg

Ha nem szeretsz gyalogolni, ülj bringára! Bringázz 20-30 percet. És itt jönne a megjegyzésem: Figyelj oda rá, hogy az ülés magasságát úgy állítsd be, hogy a lábad nyújtva legyen. Egyrészt azért, mert később savasodik be a lábad, másrészt pedig azért, mert nem koptatod el a térded.

bringa.jpg

Ha egyik sem köt le, akkor ússz. Kezdő sportolóknak talán még ajánlott is, mivel nekik még erősíti a hátukat és segíthet egyes asszimmetriák korrigálásában.

uszas.jpg

Ha nem tudsz eljárni úszni, akkor vásárolj egy kettlebell-t (átlagos erőnlétű férfiak 16 kg, átlagos erőnlétű nők 12 kg), keress egy oktatót, mert kezdőként, egyedül nem tanulod meg könyvből, sem dzsátubiról (youtube), mivel nem látod magad kívülről. Szotyi, de a tapasztalat azt bizonyítja, hogy akinek nincs sportmúltja szabad súlyos erőfejlesztő edzésekben, az nem tanulja meg egyedül. Ismerek olyat, aki elképesztő tehetséggel fogta meg a Bell-t, de ismerek olyat is, aki eredeti funkciójára használta volna... Tápmérésre.

kb swing.jpg

Megtanultál swingelni, akkor swingelj 20 percet, fél órát és észre sem vetted, hogy mire vettelek rá … (intervallum edzésre)

Viszont, ha szűkös a pénztárca, - ami előfordul, valljuk be, én is egy csóró egyetemista vagyok most - és utálsz gyalogolni és bringázni is, akkor sem vagy veszett ügy! Csinálj burpeet!

burpee.jpg

Mi az a burpee?

A burpee tulajdonképp egy 5 ütemű fekvőtámasz.

1.: Lezuttyansz guggoló pózba

2.: kivágod a lábad hátra

3.: baszatsz egy kurva gyors fekvőtámaszt

4.: visszaugrasz guggoló pózba

5.: baszatsz egy kurvanagy guggolásból ugrást.

Egy jó tanács ahhoz, hogy a burpee folyamatos legyen, és ne szakadj bele:

Amikor visszaugrasz guggoló pozícióba, olyankor próbálj meg a kezed mellé ugrani, lehetőleg egyenes alsóháti gerincszakasszal, ami az elején nem fog menni, mert valószínű merev a csípőd és a bokád is, de azért próbálkozz. Ha a kezed mellé hozod vissza a lábad, könnyebb lesz a gyakorlat és többet profitálhatsz belőle. Csináld a burpee-t 5 percen keresztül. Biztosra veszem, hogy anyázni fogsz, de azt is, hogy nagyon jót tesz majd az anyagcserédnek, kardiovaszkuláris rendszerednek és a zsírpárnáidnak is. Persze itt is fenntartom a hitvallásomat, miszerint a fokozatosság a lelke mindennek. Elképzelhető, hogy a burpee előtt szükséged lesz arra, hogy megtanulj fekvőtámaszt nyomni és szabályosan guggolni. Szabályos guggolásról már írtam és ha >erre a szövegre kattintasz el is tudod olvasni<

Este, ha nem zsibbaszt le nagyon a mai nap, akkor írni fogok a véleményem szerint haladóknak való kardió edzésekről is.

A bejegyzés trackback címe:

https://vikingwarrior.blog.hu/api/trackback/id/tr525661949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kizy 2013.11.29. 10:41:22

AZ általad említett 4 gyakorlatot és kardió edzést milyen rendszerességgel, hogy érdemes csinálni? Én ismerem magam és tudom, ha nem teszek minden nap valamit cél érdekében, akkor beleunok, elfeledkezem róla stb. Ezért arra gondoltam, hogy a fegyences veterán edzéstervhez hasonlóan, a 4 gyakorlat + kardió+1 nap jóga. mindennap 1 valami. Így van értelme?

VikingWarrior 2013.12.01. 18:00:16

@kizy: Kezdőként heti háromszor az alapgyakorlatokat, 4-5 sorozatban céltól függő terheléssel és ismétlésszámmal, illetve szintén heti háromszor a kardió.

Tehát H-Sz-P a 4 alapgyakorlat, K-Cs-Szo kardió edzés és Vasárnap pedig pihenő - vagy jóga gyakorlatok.
A jóga időzítését rád bízom, ahhoz nem értek, de valószínűleg pozitívan fogja befolyásolni a fejlődésed, ha minden edzés után végzel néhány nyújtó gyakorlatot, amik az egész testedet lefedik. Igazság szerint erről egy jóga oktatót kellene megkérdezned :)

kizy 2013.12.02. 02:42:57

Köszönöm szépen a kielégítő választ! :)

VikingWarrior 2013.12.03. 20:48:15

Igazán nincs mit; örülök, ha segítettem!
süti beállítások módosítása