Na jó, de hol?

2014.07.10. 22:12

Edzeni szeretnék, erősembert, erőemelést, de mindig kiküldenek a teremből? Nyomasd otthon! Ezenkívül, ha valaki tud jó helyeket különböző városokban, ahol viszonylag szabadon lehet edzeni egy-egy délután kommentben szívesen várom a címeket, hiszen lehet sokan nem is tudunk olyan eldugott zug termekről, ahol még lehet igazán jót edzeni, ahol nem szólnak le téged a magnézia miatt, vagy nem néznek furcsán ha guggolsz vagy felhúzol netán. Az sem hátrány ezeken felül, ha nem basznak ki a teremből, mert esetleg egy "ÁÁáááá" elhagyja a szádat felhúzás közben :D

Alábbiakban egy otthoni edzőtermet, pontosabban a sajátomat szeretném bemutatni. Későbbi cikkeimben az edzésről is szó lesz, ez viszonylag egy rendhagyónak mondható cikk.

Mindig felmerül bennünk a kérdés, hogy mégis hova mennyünk edzeni, ha esetleg komolyabban szeretnénk foglalkozni mondjuk az erőemeléssel, súlyemeléssel, erősemberrel, esetleg a különböző más sportágak esetében. Jogos a kérdés, és a cikk is rendhagyó lesz, hiszen azért mondhatni választ sajnos nem tudok adni, de egy lehetőséget szeretnék bemutatni, ezenbelül is az otthoni edzést. Sokan azt mondják, hogy otthon nem lehet, vagy legalábbis nem feltétlen lehet olyan körülményeket megteremteni, hogy az edzés jól legyen, ezt el is hiszem, ha valakinek nincs kreativitása, és egy legalább garázsnyi méretű helye, ahol szabadon garázdálkodhat, azonban ha valakinek ez megadatik, akkor azért jó dolgokat lehet kihozni - mint például nálunk Itthon :)

Az alábbiakban lássuk miről is van szó, képekben és írásban is, büszke vagyok rá, amit édesapámmal, és még rajta kívül még jó pár segítőtárs - barátom, testvérem - segítségével összehoztunk, és folyamatosan bővül, ha valamit kigondolunk, vagy kigondolok. Remélem sokan merítenek ötletet belőle, és ők is összehoznak hasonló jó dolgokat otthoni kis zug garázsukban.

 

 A terem szíve, az erőkeret, ami kezdetben tényleg csak egy erőkeret volt, sok csicsa nélkül, azonban időközben rákerült egy csiga is, amit mostanság nem nagyon használok, bár ha összeszerelem a viking nyomó gépet, amiről fotót majd lentebb láthattok. Lényeg, a képen jól kivehető szinte minden ami számít. Bal sarokban a rettenetes 24 kg-os kettlebell, amit MÉH telepen talált édesapám, aztán 2000 ft-ért megszerzett, erre mondom, hogy érdemes kijárni ha valakinek a közelében található még ilyenfajta telep, ahol lehet turkálni, sok jót összetud szedni, ahogy a tárcsáim többsége is onnan van. Tárcsához visszatérve, láthatunk rajta tárcsatartókat, elől vannak a 10 kg-os tárcsák, 6 db, hátul oldalt vannak 6,6 kg x 2, 1,75 kg x 8, 2,2 kg x 4, 4,4 kg x 4, 3,6 kg x 4, 2,4 kg x 4, illetve középen látható még 17,5 kg -os tárcsák, ebből összesen 8 darab van, ezenkívül még a képen nem látható 2 tárcsa, amit főként felhúzáskor használok, mert magassága megegyezik a szabályos felhúzó magassággal versenyeken, ez 2 db 20 kg os tárcsa. Bal lábánál láthattok egy durván 20 centi hosszú csövet, amibe a rudat lehet beletenni, és például T rudas evezést végezni. De ezenkívül még sok mindennel kombinálható. Van még egy - amit láthatunk is a képen - egy tricepszezésre kialakított feltét, csak most annak a tetejére egy fa lap lett rátéve, mivel éppen zsákot pakoltam 150 cm es magasságra, aztán így oldottam meg. Ezenkívül van még 2 rudam, az egyik az apollo rúd, aminek a fogása 50 mm-es, illetve egy sima flexibilis rúd, ami elvileg 300 kg ig terhelhető, bár szegénykémben már van egy kis görbület, nem sok, de egy pici amit egy 230 kg os felhúzásnál szenvedett el, miután nem szabályosan lett a földre visszatéve :D

A falon ezeken kívül még láthatóak a különböző feltétek a csigás gépre, egykezes, széles rúd, tricepsz rúd, stb... meg még gyűrű is van, lánc a nyakba, meg különböző összekötésekhez.

Na de haladjunk is tovább, a következő képre.

A szemem fénye, a kedvencem, a híres koffer, amelyet szívesen használok is minden héten. Ajánlom akinek bármiféle tartás problémája van, egyből helyre jön. Jól látható, hogy úgy lett megcsinálva, hogy állítható, pontosabban maga a keret, darabonként 24 kg, a legalsó vastömb 26 kg, majd a felette lévő 16 kg, a többi 24 kg, így 1 kg híján, de ez mérési hiba is lehet, 115 kg-os koffert tudunk készíteni, de ha még ez sem elég - általában nem szokott - akkor tovább növelhető még egészen 185 kg ig, mivel a kiálló rúdra - amihez szorító is tartozik - még 2-2 darab 17,5 kg os tárcsa ráfér, de ha még nagyon szeretném körülbelül 205 kg-ra feltudom növelni, darabonként, megoldható :) Bár én még csak legjobb formámban is, 2 éve 150 kg ot sikerült 8-10 méterre vinnem, azonban mostanság inkább csak a 115-130 között szoktam 30 méterre cipelni, már nem erőltetem annyira, mint régen, meg sajnos időm sincs annyi edzeni, mint régen. A fogása kényelmes 33 mm. Mellette található az internetről vásárolt - kurva drágán... - zsák, ami már kétszer volt varratva. A zsák önmagában 120 kg ig növelhető, ami viszonylag azért már komoly kihívás, én ezt már csak pakolásra szoktam használni, általában vállra vételre a 105 kg meg szokott akasztani, az még megy, de 120 kg ost még nem sikerült vállra tenni, bár hozzáteszem 1 éve csak 90-100 közötti a súlya, mert a többi homok kellett betonozásnál, aztán azóta nem sikerült pótolni :D

 

 

Képen látható még az erőkeret lába, és a mellette található finomságok. Itt van az a deszka, amit a zsák pakolásnál használok, ezenkívül található még itt a régi padból kiszuperált combhajlító bizbasz, amit fel lehet szerelni a padomra. Innen még az erőkeretre a két biztonsági tartó szerelhető fel, ami nagyjából a kép közepén található a barna deszkán, ezt lehet használni nagy súlynál, ha az ember attól fél lent marad, akkor legalább nem marad rajtunk és nem kell ordibálni, hogy valaki jöjjön levenni azt a baszott nagy súlyt. Illetve a saját készítésű 5 illetve 10 centiméteres deszka, amit fekvenyomásnál szoktunk használni, biztosan sokan ismeritek. És sajnos a képen annyira nem jól látni, de a sarokban található az egykezes óriás, ami az úgynevezett Circus Dumbell, 76 mm az átmérője a fogás részénél, biztosan jól ismeri az, aki sűrűn néz erősember versenyeket. Ez is házi gyártmány, a fogója középen ólommal van kiöntve, így nehezítve az önsúlyát, ami 10 kg körüli csak, de 100 fölé növelhető igen könnyen.

Képen látható egy Scott pad, amit még nagyon régen csináltam, ma már nem igazán használom, talán 5 nél több alkalommal nem is volt használva, miután kész lett. Ezt is a fekpadomra lehet felszerelni. Sarokban láthatunk egy francia rudat, amit szintén nem sűrűn használok, ezt vettem még 5000 ft-ért, a háttérben meg a viking nyomó, illetve annak különböző feltétei láthatóak.

És végre ideértünk, a híres viking nyomóhoz, amit használhatunk a képen látható megoldással viking nyomónak, de akár vádlizónak is, ha beállunk a fehérrel betekert részhez, ezenkívül guggoltam én már így is vele :) Ide felszerelhetjük a párhuzamos feltétet is, amelyet használhatunk tricepsz gépként is.

Itt nagyjából egyben láthatjuk a dolgokat, az emlegetett padot használhatjuk 30 fokosan - ahogy a képen is láthatjuk, vagy 45 illetve 90 fokos pozícióban is. Ezenkívül az elejére felszerelhető a már említett scott pad, és combhajlításra alkalmas feltét is. Illetve láthatunk még egy jó erős sámlit, kifejezetten zsámolyra guggoláshoz lett tervezve, több száz kg-ot elbír, így nem kell aggódni, hogy összeszakad :) Tesztelve! :)

Szemből láthatjuk jól az erőkeretet, ezenkívül itt jól látható a tolódzkodó megoldása is.

Odakint található még egy húzodzkódásra alkalmas, régi hintaállvány, amihez felköthetjük nyugodtan a gyűrűket, amin szinte végtelen egy gyakorlatot lehet végezni, én is szoktam néha, ha csak lightosabban edzek, meg van pár dolog amit szívesen végzek vele. Tolódzkodásra is alkalmas lehet a gyűrű. Én mostanság az ilyen erősember, crossfit, erőemelő edzéseket szeretem keverni, de erről későbbi cikkemben majd, hogy hogyan szoktam edzeni, hogyan osztom be. Nem verseny, hanem emberközpontúan inkább :)

Na és még egy kis finomság így a végére, sajnos nem akartam szétszedni, de azért remélem eltudjátok képzelni majd a leírtakat. A képen kivehető a rönk, amit két vályú összeheggesztéséből készítettünk el, önsúlya 63,5 kg, Alatta található az úgynevezett talicska, amely megerősített vázzal jól alkalmazható autó felhúzás imitálásához. Az eleje rögzíthető, és mint egy csukló szépen alkalmazható. A hátulján található mind párhuzamos mind merőleges fogásra alkalmas eszköz, így bármit kivitelezhetünk vele. Közepén található a kofferek felhelyezésére szolgáló hely, majd ezek mögé és elé további súlyok, például zsák, stb.. helyezhető. Ezenkívül még különböző kocsigumik, a rönk visszaejtésekor jól jönnek, illetve az apollóra felszerelhető kocsigumi tárcsával együtt, önsúlya ennek 17,5 kg. Valahogy így:

 

267798_207717635943411_1458611_n_1.jpg

Na valahogy így. :)

 

És még pár kép:

 

 

Legfontosabb a zene, ezért muszáj jó minőségű hangstúdiót beszerezni, de persze ha csak ilyen jut, hát ez van, és az óra is fontos, hiszen jól tudjuk másfél óránál többet szigorúan tilos edzeni, mert utána jön a csúnya katabolizmus és mire vége az edzésnek nem lesz izmod. :P

 

 

Nagyon fontos továbbá, a felhúzáshoz megfelelő tárcsa és gumi alátét, hiszen a beton gyorsan kopna :) Ezenkívül bemelegítéshez jól alkalmazható SMR henger utánzat, ami fentről a padlásról 0 ft, netről 5000 ft. Nekem ez is megteszi, és persze a rettegett magnézia, sajnos nekem csak poros változat jutott már csak a boltban, de mivel a takarítónő megengedi és a terem tulaja sem haragszik érte ezért nyugodt szívvel használom :)

Remélem nem sikerült túl nyálcsorgatóra a cikkem, és nem nagyképűségből vagy valami ilyesmiből írtam. Csak szerettem volna bemutatni, hogy egy kis munkával és odafigyeléssel, és persze ha valakinek van ideje, kreativitása, kedve és persze helye és megfelelő eszköze vagy ismerőse aki összeheggeszti, csavarozza stb... az ő hülyeségét, akkor viszonylag összehozható egy jó kis otthoni terem. Én csak itt tudok jókat edzeni. És nagyon fontos, télire szerezzetek be egy jó kis kályhát, mivel hideg van, nálam már nem :)!

Jó edzést, és amint lesz újra erőm jelentkezek az edzésemmel, és nézzétek el ezt a rendhagyó cikkemet! :) Azért remélem valakinek ez is tetszett, ne mindig csak az edzésről beszéljünk :)

 

Üdv.

 

Máté

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vikingwarrior.blog.hu/api/trackback/id/tr766498093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bajzath RKC 2014.07.11. 11:51:45

Megvan a varázsa ennek a sufnituningnak... Nekem a tárcsák munkagépek alvázából készült... A gumiszőnyegem kőbánya kiszolgált szalagja...
A második videó alatt milyen zene szól? Nagyon tetszik!
Jó edzéseket!

VikingWarrior 2014.07.11. 16:09:29

www.youtube.com/watch?v=4lrZlJICrjI

Kovács László - Kösz, már újra jól vagyok, a szám címe, ha jól emlékszem :)

Raticus 2014.07.12. 03:57:35

Ha már az olcsó megoldásoknál tartunk: idekint, Angliában netes fazekasellátóknál lehet venni magnézium-szulfátot fele annyiért, mint amennyiért a sportboltok árulják. Lehet otthon érdemes lenne gyóntatni fazekasokat nem adnak-e el a készletükből. A magnéziát bekeverve izopropil alkohollal meg hegedűgyantával pedig csinálhatsz folyékony krétát. Azt könnyű becsempészni akárhova, kevés "koszt" csinál így a takarítónéni is boldogabb lesz. :) A Westside-posztert elfelejtetted említeni, mint fontos motivációs kiegészítő kelléket. :)

Bajzath RKC 2014.07.15. 11:59:27

Köszi! Hatalmas zene!!! Valahogy nekem ez eddig kimaradt.

úri_szabó (törölt) 2015.07.13. 19:46:38

Nem semmi.
Egy kérdésem lenne, hogy milyen zsákot használsz, és honnan szerezted?
süti beállítások módosítása