Mellen guggolás előnyei

2016.02.23. 14:11

Mire jó?


Megerősíti a törzset, fejleszti a guggoláshoz szükséges mobilitást a csípőben és a bokában. Javítja a térd ízület stabilitását, azáltal, hogy aktívabban vonja munkába a combfeszítő izmokat és kisebb nyíróerőnek teszi ki a gerincoszlopot, így a hobbisportolóknak egy biztonságosabb alternatíva.

Bár a mellen guggolást szimpla kiegészítő gyakorlatként alkalmazzuk az erőemelő edzések során, annál azért egy kicsit többre hivatott a gyakorlat.

Többünk úgy van vele, hogy elegendő csak a háton guggolást végezni ahhoz, hogy erősödjünk. Ez egy kikezdhetetlen tény. De van egy határ, ahol már nem tudsz tovább fejlődni csak a háton guggolással.

Magas, hosszú végtagú emberek esetében fordul elő a legtöbbször, hogy a háton guggolásuk tisztán a hátsó mozgáslánc erejéből történik. Kezeld helyén ezt a mondatot.
Ez hosszú távon aszimmetriához és teljesítménybeli platóhoz fog vezetni. Répa láb és nagy segg, de elég beszédes egy 180 kilós háton guggolás szemben a 90-100 kg-os mellen guggolással.

Az ilyen aszimmetrikus fejlődés erősen táptalaja a sérülésnek, ami többek között a térdet is érinti, mivel a stabil ízület az egyensúlytalanság hatására elveszti a stabilitását.

Ahhoz, hogy kihozd magadból a maximumot, törekedned kell arra, hogy ne csak a hátsó mozgáslánc erejét használd a guggolásodhoz (túlnyomó részt). És itt jön képbe a mellen guggolás.

Végezheted:

front-squat.jpgkeresztezett fogással 

image005.jpeggurtnival

dsc_2207_1.jpgde súlyemelő fogással is.

Én jobban favorizálom a súlyemelő fogást. Ehhez szükséged van a váll- és felsőháti mobilitásra, de hidd el... Nem jársz rosszul, ha dolgozol az ügyön. Ha csak nem rendelkezel extrém vastag karokkal, mert akkor bizony jobban jársz a gurtnis/keresztfogású megoldással.

Tégy egy próbát:
Eszközölj egy deload-ot a háton guggolásban és a hangsúlyt fektesd a mellen guggolásra. A háton guggolást most csak a technika frissen tartása miatt végezd.

Előnyök:
- Kisebb stressz a gerincmerevítőkön - ami ezáltal képes teljesen regenerálódni a nagy súlyos guggolás és felhúzás edzésekből.
- Szabálytalanság esetén nem tudod végrehajtani a gyakorlatot, így lényegesen nagyobb a biztonságtudat.
- Erős törzsizomzat edző hatás
- Rendkívül jól fejleszti a combfeszítőket és úgy általában a láb erejét.

Adj 8 hetet a mellen guggolásnak és térj vissza a háton guggoláshoz. De utána már legyen része a tervednek a mellen guggolás is!

MEGJEGYZÉS: sok helyen olvastam, hogy a mellen guggolás rendkívül jól aktiválja a combfeszítő izmokat... Majd néhány sorral lejjebb azt, hogy leveszi a térdről a terhelést. Napok óta gondolkodom, hogy milyen megfontolásból ír valaki ilyen baromságot, de feltételezem, hogy a kisebb munkasúlyokra céloznak ezzel. De ezek a kisebb munkasúlyok csupán ideig-óráig lesznek kicsik.

A bejegyzés trackback címe:

https://vikingwarrior.blog.hu/api/trackback/id/tr48413544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása