Hellósztok ám, elnézést a hosszú kihagyásért. Igazából nincs fontosabb dolog az írásnál, de kénytelen voltam néhányat előrébb helyezni a fontossági sorrendben. Például az edzést. Étrendi kísérletezést. Edzéskísérletezést. Suliba is bejártam, odafigyeltem. Szóval rendkívül elfoglalt voltam. A többiek is.

De most felszabadultam, tehát írok, méghozzá nem másról, mint a technikát és ezen keresztül a teljesítményt is csorbító hiányosságról, a mobilitásról.

Mennyire lehet fontos egy ember életében az ízületi mobilitás és milyen hatással lehet ránk ennek hiánya?

Az ízületi mobilitás hiányában kialakulhat az a nagy szar helyzet, hogy nem tudsz lehajolni, bekötni a cipődet, vagy a képtelenség határát súrolja az, hogy átlépj egy 50 cm-es korlátot, vagy nem leszel képes a vállaidat használni és a törzsed is inkább emlékeztet a fa törzsére.

Mindenképp beszélni kell arról is, hogy az ízületi mobilitás hiányában veszélyessé válik a fej fölötti munka, nem tudsz szabályosan guggolni, nem tudsz szabályosan felhúzni sem, de ide sorolható probléma a sokak által tapasztalt ízületi gyulladás is. Bizony.

Sztori: képzeld el, hogy gyér csípő-mobilitással guggolsz. Nem tudod úgy végrehajtani a gyakorlatot, hogy az anatómiailag elfogadható legyen, hiányos a csontos alátámasztás, a stabilizáló izmok mozgáskorrekciós szerepe jelentősen megnő, viszont a leadott teljesítményed jóval gyengébb lesz a valódinál.

Tudok is egy példát mondani erre, Tián és egy sporttársa (Zoli a butál’) közös munkával, erőedzés hanyagolásával, szimpla nyújtással és technikázással 30 kg-ot javítottak Zoli max-guggolásán. Ugye, hogy nem mindegy?

De mi is ez a mobilitás? Az ízületi mobilitás alatt azt értjük, hogy az adott ízület milyen mértékben képes kihasználni a természet által kapott mozgástartományát. Ezt befolyásolhatja betegség, törés, meszesedés, izom merevség és nem is gondolnád, de egy másik ízület mobilitása is.

Ízületeket, pontosabban funkciójukat tekintve 2-t különböztetünk meg. Stabil és mobil ízület. A stabil ízület az nyilvánvalóan a stabilitásért felel, míg a mobil ízületeink… nos… mobilak.

Sorba rendezve a kinetikai láncot, alulról felfelé haladva:
- boka: mobil
- térd: stabil
- csípő: mobil
- alsó-háti gerincszakasz: stabil
- felső-háti gerincszakasz: mobil
- lapockák: stabilizálnak
- vállak: egyszerre mobil és stabil!
- könyök: a kezed térde
- csukló: a kezed bokája

Tisztába kell kerülni azzal, hogy ez a „rohanó világ” az emberre egy kicsit sem vonatkozik. Az ember minden idők lehető leglustább világát éli. Ugyanis az, hogy elmész heti szinten 3-5 x 1 órát sportolni, azzal Te egy kicsit sem leszel aktívabb. 8 órán keresztül ülsz a munkahelyeden – kivétel ez alól a nem ülve dolgozók -, aztán sportolsz 1 órát, utána pedig hazamész, ülsz, mert elfáradtál, vagy ülsz, mert a facebook előtt baszod el az értékes idődet, vagy valami magasröptű sorozatot, reality show-t nézel, aztán alszol 6-8 órát és így tovább, amíg meg nem öregszel, rohanva a fájdalomba. Ezért van az, hogy egy 30-40 éves ember kivizsgálása után azt kell mondania az orvosnak, hogy „az ízületei 40 évesen már 70 évesek” és ezért van az is, hogy 40 fölött nem tud úgy guggolni az átlagember, hogy a térde ne durranna be.

Persze ez nem a Te hibád, hanem a világé, amibe belekényszerültél. De tehetsz ellene. Pl. felsétálsz a lépcsőn és nem lifttel mész, nem ülsz a buszon, a munkahelyeden a szünetedet mély-guggolásban pihened végig, a napot ízületi átmozgatással kezded, és ha úgy van rá időd, akkor rövid nyújtásokat végzel. Ez sem lesz képes kompenzálni azt a minimum 20 órát a 24-ből, amit 1 pozícióban, az ízületi mozgástartományodat nem használva töltesz el. De legalább teszel ellene.

Ebből következik aztán az, hogy tudsz javítani az ízületi mobilitásodon. Nagyon is tudsz és kell is, ahhoz, hogy jobb legyél. Ha egy ízületednél megnyílik egy új mozgástartomány, abba bele kell erősödni, tehát használni kell, hogy aztán az meg is maradjon. Erre igazából a legjobb módszer az, ha a saját súlyodat használod, hisz ez a test számára a legtermészetesebb inger. Ha képes vagy végrehajtani 10-15 pistol squat-ot, mindenféle melegítés nélkül, akkor rendelkezel az általam aktív, vagy funkcionális mobilitásnak nevezett készséggel (a passzív az, hogy külső inger hatására megnyúlnak az izmaid, pl. nyomják a hátadat).

Aztán beszélni kell még a testépítésről… A hobbi testépítőkről. Én nem szidom őket, mert szidják őket éppen elegen. Én annyit tanácsolok nekik, hogy lépjenek túl a hiúságukon, ha csak nem törnek testépítő versenyzői babérokra.

Lépjetek túl a hiúságotokon és sportoljatok azért, hogy egészségesek legyetek. Ugyanis a gépek által bekorlátolt mozgástartományban végzett izomfeszítés melegágya az ízületi mozgástartomány beszűkülésének, az izmok túlfeszülésének, későbbi szakadásának és az életminőség romlásának. Valószínűleg nem olyan munkát végzel, hogy kompenzálni kellene a hiper-mobilitásod, izommerevséget produkáló gyakorlatokkal.

Arról nem is beszélve, hogy a szabad súlyos, saját súlyos, kettlebell-es gyakorlatok élet-idegenebbek az ülő munkát végzők számára, aminek eredménye mindenképp az edzettség, múló fájdalom és a test egységességének részleges visszaállítása lesz. Vagyis az életminőségetek javulása. Ezzel szemben a gépekkel csak elfeditek, vagy rosszabb esetben felerősítitek az életmódotokból eredő problémákat.

De mit kéne tenned ez ellen?
- Tedd magadévá Ido Portal jó szokását, pihenj napi fél órát mély-guggoló pozícióban! Ezt megcsinálhatod egyben, de külön-külön is!
- Ha van a környezetedben egy kisgyerek, 1-2-3 éves, utánozd!

Oszt’ mi van akkor, ha nem megy? Hát akkor az van, hogy várnod kell 2 napot, amíg le nem írom, hogy milyen gyakorlatokkal érdemes mobilizálni.

Peti

A bejegyzés trackback címe:

https://vikingwarrior.blog.hu/api/trackback/id/tr935850376

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Türelem 2014.03.15. 17:26:10

Tegnap este még éreztem, hogy nagyon nem szabad erőltetnem a gyógyulást. még jó, hiszen egy nap alatt nem is gyógyulhat meg. Ezért este csak egy kis gimnasztikát csináltam, jól átmozgattam a testem, majd nyújtogattam kicsit. Nem mertem semmiféle gyakor...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása