Egy idei, január 15-én publikált tanulmányban vizsgálták, hogy egy szálkásító/fogyasztó diéta esetén milyen kiegészítővel járunk jobban.
 
17 fős csapatból 9-en mentek a BCAA csoportba és 8-an a szénhidrátba.
 
Egy 8 hetes testépítő edzésprogramot kellett követniük. Az edzésprogramjuk ugyanaz volt.

 
A BCAA csapatban 14g kiegészítőt fogyasztottak edzés közben és után, a CH csapatban pedig 28 g szénhidrát/elektrolit mixet ugyanazokban az időkben.
 
Az eredménye:
A BCAA csoportban 0,05 kg zsír vesztés volt, mialatt a száraz izomtömeg nem változott, míg a CH csoportban 0,9 kg-ot vesztettek a száraz izomtömegükből.
 
Mindkét csoport esetében nőtt az 1RM guggolás, de! És itt jön az érdekesebb rész:
A BCAA csoport fejlődése a guggolásban ~15kg-al volt jobb a CH csoportnál.
Míg a fekvenyomás esetében a BCAA csoport növelte a fekvenyomás teljesítményét ~ 7 kg-al, addig a CH csoportban csökkent a teljesítmény közel 4 kg-al.
 
Ezzel szemben a CH csoport jobban teljesített az izombukás próbáján. Az 1RM súly 80%-ba 5 ismétlésnél következett be a bukás, míg a BCAA csoportban 2-nél.
 
A konklúzió: Szálkásító diéta során a BCAA jobban védi a száraz izomtömeget és hatékonyabban tartja fenn a max-erő teljesítményt, mint a CH.

FRISSÍTÉS:
Ezt a tanulmányt be is támadták, így a fejleményeivel később jelentkezem.
 
Forrás: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26733764

A bejegyzés trackback címe:

https://vikingwarrior.blog.hu/api/trackback/id/tr728418034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása