Mi az a funkcionális?

2014.04.21. 19:47

Funkció magyarázata: szerep, rendeltetés.

Tehát egy olyan valamire edzünk, aminek az életünkben szerepe van. Pl erősítünk. Vagy sokat guggolunk. Vagy arra edzünk, hogy a ne jelentsen problémát a testünkben élni, használni azt. Ezzel ugye a saját testünkkel edzünk.

Mik a funkcionális gyakorlatok?

A funkcionális gyakorlatok azok, amelyek közelebb juttatnak minket a célunkhoz.

„A cél határozza meg az eszközt”

Ha tudod a célod és van agyad, akkor az eszköz, amivel eljutsz a célodig: funkcionális.

Nem, ez nem funkcionális, ez ijesztő.

Ha szeretnéd kibővíteni a csípőd mozgástartományát, akkor a kettlebell erre kifejezetten funkcionális eszközt nyújt számodra.

(forrás)

Ha izmot akarsz építeni, akkor a szabad súlyos edzés tök funkcionális.

Ha le akarsz szálkásodni, akkor egy megtervezett diéta válik funkcionálissá.

Az, hogy mi a funkcionális, mindig a cél határozza meg.

De lehet ennek egy másfajta megközelítése is. Vegyük alapul a mozgásmintákat. Futás, úszás, guggolás, dobás, nyomás, ütés, rúgás, húzás, ugrás, mászás, lökés, rántás, emelés stb…

Azok a sportágak, amelyek az alapvető mozgásminták egyikének fejlesztését tűzik ki célként, a gyakorlati bázisuk úgy épül fel, hogy a fentebb felsorolt példák közül valamelyiket, vagy egyszerre többet fejlesszenek, az funkcionális. Szerintem ne kérj pofont egy súlyemelőtől, egy boxolótól pedig főleg ne, ha Ő súlyemelő gyakorlatokat is használ az edzéstervében.

Ebben az esetben, a nagy tömegű izomzat csak akkor válik funkcionálissá, ha mázsákat kell megmozgatni valamelyik alapvető mozgásminta egyikében, például egy emelésben.

És ha ebből indulunk ki, mi lehetne funkcionálisabb annál, hogy a saját tested ura vagy a mindennapokban? Valaki? Válasz? Senki?

Viszont ha neked fel kell venni a földről egy 150-200 kilós golyót, akkor a saját testeddel edzés nem feltétlenül funkcionális. Ez esetben az erősember sportág már sokkal funkcionálisabb

Összességében:

A céltól függően válik funkcionálissá egy sportág. Azt hittem, hogy mindenkinek van esze, hogy ezt felfogja. De mivel sokat olvasok, mindig belefutok olyan retardált cikk íróba, aki megmondja a frankót. Pedig buta, mint a föld. Tényleg nagyon buta…

A bejegyzés trackback címe:

https://vikingwarrior.blog.hu/api/trackback/id/tr836066918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása