Heló olvasó, ma igazán agyrém sztorival állok ki a nagyvilág elé, méghozzá a mozgástanulás folyamatával, azon belül is inkább arról írok, hogy miért nem jó az, hogy belekezdesz a sportolásba, és összeállítasz magadnak egy tervet, amivel az első hét után úgy begyullasztod az izmaidat, hogy 3 hétig vergődsz miatta.

Tegyük fel, hogy Te most kezdesz el mozogni. Mindazonáltal, hogy dicséretes az elgondolás, felmerül az emberben a kérdés, hogy képes vagy-e a mozgásra, adott sportág mozgásmintáinak kifogástalan elvégzésére?

Nem?

Akkor kapásból egy falba ütközöl, de mivel Te egy TerminátorBrutálNinjaHarcosÁllat vagy, ezért keresztül mész a falon és a fal okozta sérüléseiddel harcolsz tovább.

Lefordítva ez annyit jelent, hogy nem törődsz a tested által állított korlátokkal és ész nélkül csinálod tovább.

Első körben mihez vezet ez az egész?

Hibás mozgásmintákhoz. És akkor? Hibás mozgásmintáknál elég sanszos, hogy a várt fejlődés elmarad, rosszabb esetben le is sérülsz.

Tehát akkor most egy pillanatra visszaforgatjuk az időt, vissza a fal elé, ami előtted ál.

Jogosan merül fel benned a kérdés, hogy mit kéne tenned?

Hát fogj egy kalapácsot és kezd el bontani, tégláról téglára.

Jelen esetben legyen ez a fal az ízületeid mozgástartományának beszűkülése, ami 10 emberből 9-nél fenn áll és a 10.-nek pedig csak azért nem gond ez, mert jógázik.

Első körben azon kell dolgoznod hogy a mobil ízületeket mobilizáld, a stabil ízületeket stabilizáld.

Elég szarul hangzik, nem? De, szerintem elég szarul hangzik.

Tehát ahhoz, hogy ez az egész ne legyen ennyire prehabilitációs jellegű és ne érezd magad betegnek, egész egyszerűen válaszd kezdésnek a Primal Move rendszerét. Bátorkodom bemásolni Zsolti komám cikkét a Confidence & Power oldalról (katt a kékre, olvas). Miért másolom be? Nos azért, mert Zsolti rengeteget dolgozott vele, annyit, amennyit a cikk megérdemel és ez az idő jóval több, mint ami most számomra rendelkezésre áll. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem fogok a közeljövőben egy tapasztalati beszámolót, elemzést írni a programról, mert egész egyszerűen kényszert érzek arra, hogy beszéljek róla. Mert annyira jó.

Miért szükségszerű ez? Leírtam egy párszor. Tudj edzeni sérülés nélkül az eredményekért és azért, mert ha valaki velem akar edzeni, azt addig nem engedem súllyal guggolni, amíg nem tud legalább 30 szabályos mélyguggolást elvégezni a saját testsúlyával. Ez nálam egyfajta belépő.

Ha számodra ez a szám nem járja még, akkor javaslom, hogy kezdj bele a fegyencedzésbe. De miért a fegyencedzés, amire sokan rosszallóan tekintenek és habzó szájjal próbálják lehúzni a marketing felépítése miatt?

Azért, mert ez az egész rendszer egy tanulási folyamat a szememben. A 2-1-2-es tempójú gyakorlatvégzés, 5-10 ismétlésszámok mind-mind egy tanulási folyamat részei, ahol elsajátítod a gyakorlatot, majd a haladó ismétlésszámmal bevésed azt, képességgé alakítod.

Mindezt egy sávos progresszióval, ezzel párhuzamosan tovább javítva a mobilitásodat is.

Aztán akkor, ha az alapvető mozgásminták már nem jelentenek gondot, foghatsz vasat, kettlebellt, vagy barbellt, legalábbis ha a célod egyben az is, hogy az én edzőpartnerem légy. De van egy rossz hírem. A tanulási folyamat újra indul. Új technikák, új képességek sok-sok tanulással, 5-10 ismétléssel eltöltött óra várd rád. Persze mindeközben már edzhetsz a testecskéddel és fogyhatsz is.

Ezzel a hozzáállással tudsz-e izmot építeni?

Ez elkeserítően fog hangzani számodra… Tudsz izmot építeni és fogyni is. De a fókusz nem a testépítés, izomépítés, hanem a mozgás tanuláson van, így az eredményt akkor kell a tükörben keresned, ha a testtartásodra vagy kíváncsi.

Tehát a célod az, hogy megtanulj mozogni, és ha kedvedet veszi az elhanyagolható mértékű esztétikai változás, akkor barátom az nem az én hibám és nem is az eszközé, amit választottál, hanem a Tiéd, mert rosszul fogalmaztad meg a célodat és/vagy rosszul választottál eszközt.

Fogyni bármikor tudsz. A fogyás mindig diéta kérdése. Egyél kevesebbet annál, amit elégetsz és fogyni fogsz, sportolás nélkül is. Ilyen egyszerű a matek…

Az meg egy nonszensz baromság, hogy kettlebellel, vagy a saját testsúlyoddal nem tudsz izmot építeni, hisz adott hozzáállással –szétbombázomazizmotbizonyoskorlátokonbelüléseszekaztánalszok- tudsz izmot építeni. De ennek a felépített izomnak kell egy szuper váz, kifogástalan ízületekkel, amin elfér anélkül, hogy gyulladást okozna az ízületekben, vagy hátráltatna a mozgásban.

És most vonatkoztassunk el a testépítő esztétikumtól. A választott sportágad mindig, minden körülmények között a képére formál, abban az esetben, ha ez kellőképpen meg van támogatva kajával. A testépítés is a képére formál, az az ember pedig, aki összehasonlítja a testépítő edzését egy belles, vagy crossfitter edzésével, vegyen egy éves bérletet valamelyik hullámvasútra és cikkírás helyett töltse az időt ott.

Csak gondoljunk bele, hogy milyen vállai, háta és karjai lennének egy bellesnek, ha nem paleózna, hanem úgy enne, mint egy testépítő. A logikus gondolkodás is egy képesség, amire sokan nem helyeznek fókuszt és az ismereteik sem mutatnak túl azon, hogy a swing zsírt éget a szakítás is állóképességi feladat, ami majd jól leégeti az izmot az emberről. Nem is olyan rég volt, emlékszem rá, mikor hobbitestépítő voltam, hogy a szálkásítást nagyon magas volumennel és alacsony intenzitással kell végezni heti több óra kardióval.

Ugye ezen már mindannyian nevetünk, csak abba nem gondolnak bele a kis lelkeim, akik leírják a butaságaikat, hogy egy dupla 32-es, vagy egy dupla 40-es snatch-ből nem tud az ember 100-asával dolgozni, mert mocskosul kiveszi a kraftot és 3x3-8 ismétlés után 2 dolog érdekli a sportolót. Az 1. hogy egyen és a 2. hogy aludjon. 

Aki szűk látókörű és nem ismeri el mások céljait:

teacher-01.jpgButa vagy fiam, ülj le, 1-es!

Így a cél adott. Fogyj le -> mozogj könnyebben -> mozogj jobban -> mozogj többet -> legyél izmosabb -> legyél császár.

Peti

A bejegyzés trackback címe:

https://vikingwarrior.blog.hu/api/trackback/id/tr496135123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása