Táplálék Kiegészítés

2014.01.08. 19:53

A táplálék kiegészítők területe egy eléggé ingoványos talaj. Legnagyobb sajnálatomra az emberek teljesen képtelenek különbséget tenni anabolikus szteroid és táplálék kiegészítő között. Ami a legcsodálatosabb ebben az egészben, hogy született egy Fegyencedzés nevű – amúgy korszakalkotó remekmű – könyv, ami tulajdonképp elképzelhetetlen mélységű illúzió tengerbe dobja az olvasóját, illetve az átlagember, aki a szteroiddal említi 1 lapon az étrend kiegészítőket.

Első körben itt van, amit fegyencedzőként tudnod kell:

-       A börtönökben is szép számmal előfordul olyan ember, aki szed táplálék kiegészítőket.
-       A szteroid használat jellemzőbb
-       Szteroidok összes fajtája elérhető a börtönökben.

Második körben itt van, amit átlagemberként tudnod kell:
-       A táplálék kiegészítő nem káros.
-       A táplálék kiegészítő nem pótolja a szilárd táplálékot, függetlenül attól, hogy élelmiszer
-       A táplálék kiegészítő cégeket nagyon komolyan ellenőrzik és büntetik, ha adott termék nem tartalmazza a dobozán feltüntetett tápanyag értékeket.
-       A táplálék kiegészítő nem szteroid.
-       A táplálék kiegészítő használata nem okoz egészségügyi károsodásokat. A dohányzás és a rendszeres piálás viszont igen.

Harmadik körben itt van, amit a táplálék kiegészítőket szedő embernek tudnia kell:
-       Az étkezés rendbetétele magasabb prioritású, mint a táplálék kiegészítők összevásárlása.
-       A táplálék kiegészítőket első körben a szükségleteinkhez kell igazítani.
-       Ha a szükségleteink fedezve vannak, akkor a táplálék kiegészítőket a célnak megfelelően kell vásárolni

És azt hiszem, hogy ez egy örök érvényű törvény:
-       ne fogyassz romlott táplálék kiegészítőket.

A cikk uncsi lesz, de tanulságosnak szánom. Igyekszem anti-uncsiba megírni és beszélgetős jelleget adni neki. Ez most nem tudományozós' és nem is jártam utána semminek, csak a saját tapasztalat alapján történő irodalmi elbeszélést fogok papírra vágni - itt és most.

Egyre többet agyalok azon, hogy mosmá’ edzésről is írni kéne, vagy valami nagyon tudományosról. A nagyon tudományost Tián megírta, az edzésről még nem írtunk. Viszont itt van egy olyan témakör, amiről eddig CSAK értékesítés-motivált cikkeket olvastam. Ahol csak dicsérték, mert az kell neked! Ennek velejárója az, amivel kiborítanak egy beszélgetés során.

Mitől borulok ki egy beszélgetés során?

Ami kiborít az az, amikor a teremben megkérdezik, hogy „mit szedsz diétázásnál? Én Jumbózok, hogy ne veszítsek izmot és szedek mellé 4 féle zsírégetőt, anyagcsere gyorsítót, kreatint – abból a monohidrát edzés előtt, edzés után malátot, este titrátot tartráttal, de reggel tolok kre-alkalint, foszfátot, ezeket szérumban elkeverve – Omega 1-től 9778-ig, fehérjét, szóját, teszto' növelőt (ettől amúgy egésznap áll a léc) és eszek még kutyaszart is."

Wat?

"Az egyik haver azt állította, hogy a kutyaszarból hamarabb nyeri ki az emberi szervezet a tápanyagokat, mert már emésztett formában van. Ha száraz, akkor kreatin-szérumban hígítom.”

Your 'Haver' for global president.

Ezt végig hallgatni egy dolog, csak bedugom a zenét a fülbe és oda se figyelek. De amikor panaszkodni kezd, hogy diéta alatt behízott 13 kilót, akkor azért átfut a fejeden, hogy rábólints egyet. Kettőt. Bukósisakban. Nekifutásból. (ez csupán fikció… Még nem találkoztam olyannal, aki szérumban akarta volna hígítani. Vízben akarják általában.)

Egy általam összeállított logikai sorrendet fogok megosztani veletek táplálék kiegészítő használat terén. Amolyan 3 szintű Maslow-piramist, kezdve az alsó szinttel. 

Mindenek előtt az étkezésemet tartom rendben. Ez nem azt jelenti, hogy csirkét eszek rizzsel. I am not a bodybilder, szóval éppen pont leszarom, hogy kockás-e a hasam, vagy sem.  

Megjegyzés az egészségért hőbörgőknek: tökéletes a vérképem és minden a legnagyobb rendben (… lesz majd 4-500 [bizony ö-t-sz-á-z] év múlva is.)

A „rendben” alatt azt értem, hogy a szervezetem ne szenvedjen hiányt semmilyen tápanyagból se. A vitamin-pótlást sem bízom a véletlenre, zöldséget is eszek, egy csomót. Jó, érett zöldségeket és gyümölcsöket, amit 3 perccel ez előtt szedtek le Spanyolországban és wuajjj’ de finom roppanós… mint egy teniszlabda.

Tehát, ha a szénhidrát-fehérje-zsír-rost négyes okés, akkor jönnek a vitaminok. D-vitamin, C-vitamin, Multivitamin (edzések előtt), ásványi anyagok és nyomelemek, illetve egy kis porcerősítő – Orthoped orvosi javaslatra-.

Tehát a tápanyagszükséglet (mikro-makro) fedezve van. EZ A LEGFONTOSABB.

Megjegyzés: Ne vitamin vásárláskor legyél skót! Ezt a rossz szokást tartsd meg a tesztoszteron serkentőknek.

Edzés után javallott fehérjét inni, mondván, hogy az anabolikus kapu idején majd jól beépül minden, oda ahova kell. Ezzel nem vitázom, sőt, próbálok egy kis lökést is adni ennek a beépülésnek gyorsan felszívódó szénhidráttal, ami hamar megemeli a vércukorszintet, minek köszönhetően emelkedik az inzulinszint is.

Dupla adag fehérjét iszok. Ez igazából neked se ártana.

A fehérjeturmixomat zabliszttel sűrítem. Ez kurvásu’ jó nekem, az inzulinszint emelkedést tekintve.

Egy gyors összegzés: Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, fehérje, szénhidrát, indokolt esetben esszenciális zsírsavak és porcerősítő készítmény.

Ezeket eszem én.

Továbbiakban azok a kiegek, amik a véleményem szerint szedhetőek, de nem létszükséglet:

-       Aminosav. Adagonként 4-6 gramm fehérjét megveszel az 1, esetenként 2kg fehérjepor áráért? Balfasz vagy? Tulajdonképp szedhető, mert segíti a regenerációt meg… azé mégis csak aminosav. De a véleményem az, hogy indokolatlanul drága, szóval ritkán használom.

-       Kreatin: Bizonyítottan a legjobb ergogén étrend-kiegészítő, ha valaki úgy használja, ahogy kell. Bár az is kijelenthető, hogy nem mindenki fogja ugyanazokat a hatásokat tapasztalni ugyanattól a kreatin típustól. Én pl csak a monohidrátot éreztem hatásosnak, bár való igaz nem próbáltam ki mindet, így nem is írok átfogó véleményt róluk. A monohidrát viszont nagyon jó. Időszakosan szedem is, 2-4 hétig, esetleges holtpontok idején. Amúgy meg kurvára feleslegesnek tartom, mert amíg tudom tartani a terv szerinti terhelés növelést, addig minek szedjem?

Későbbiekben szándékomban áll írni egy fasza cikket arról, hogy mi az a kreatin, hogyan működik, de ennek hiányát most nézzétek el nekem. Köszönöm.

Viszont a kreatin szedési szokásaimat leírom. Csak is akkor vagyok hajlandó pénzt kiadni kreatinra, amikor mind a 3 fogásban stagnálok. Tudni kell, hogy az, hogy a guggolásban megakadsz, még nem indokolja a teljesítmény fokozók vásárlását, a gyenge láncszemek felkutatását viszont annál inkább. Elképzelhető, hogy az egyik fogásnem, legyen ez most a guggolás, azért akad el, mert gyenge a törzsed, vagy a segged aktivációja rossz, vagy a combod gyenge. Ilyenkor elég lehet egy súlyelvétel, de célravezetőbb, ha a gyenge láncszemet célzó kiegészítő gyakorlatokat iktatsz be a programba, aztán csumizlak holtpont, majd később találkozunk.

Ha viszont mind3 fogásnemben stagnálás van, akkor ez így már nem jelenthető ki. Valószínű, hogy kinőttük az edzéstervet. Na, ILYENKOR egy 15-20%-os deload, kreatint tölt, aztán szinten tart (tudom, ez elavult módszer és pont leszarom, hogy vannak egész évben szedhető kreatin formulák) és túl jutok a holtpontokon, viszont nem húzom sokáig ezt a tervet, ha már mindent kihoztam belőle - kreatinnal is, akkor váltok egy másikra.

Ezt a módszert alkalmazom. Sikeresen. 

További kiegek, amit csak olyan ember szedjen, aki hajlamos arra, hogy előre tekintsen a jövőbe:

-       TÖMEGNÖVELŐ: A tömegnövelő az az étrend kiegészítő fajta, amitől kettéharapom az üveget –bocs, szégyellem magam, hogy ilyen szar, vicctől teljesen mentes hasonlattal éltem, de az hogy nézett volna ki, ha leírom, hogy kettébasz az ideg, amikor valaki szóba hozza a tömegnövelőket. Igazság szerint nem is tömegnövelők idegesítenek, hanem:
- Az, ahogy néhányan szedik
- Az, ahogy ezek az emberek használati utasítást adnak hozzá
- Az is idegesít, hogy ezek az emberek leállnak vele és debilek lesznek, mert összezuhannak
- Attól pedig egyenesen habzik a szám, hogy utána fennhangon bizonygatják, hogy a tömegnövelő nem jó semmire. Már hogyne lenne jó, csak nem a Ti fajtátoknak.

Az aranyköpések aranyköpése: „A tömegnövelőtől FELFÚJT izmaid lesznek” – Kill yourself, Bro!.

-       Termogenikus zsírégetők: Az étrend kiegészítők e-fajtájából is kipróbáltam már mindet. Igazság szerint hatásosnak éreztem, ha az anyagcsere gyorsítást és az élénkítő képességét veszem alapul, de a helyzet az, hogy én rohadtul rühellem a kalóriadeficitet, szóval itt véget is ért a jellemzésem a zsírégetők terén. Már nem költök rá.

Tömegnövelőhöz használati utasítás kezdőknek: Ne vedd meg. Vegyél helyette rizsát’, azt edd azt két pofára. Ha napi 1 kiló rizstől nem hízol, akkor menj el orvoshoz, mert oltári nagy baj van a szervezeteddel!

De ha mindenáron venni akarsz, akkor én a következő alapelveket alkalmaznám:
-       Számítsd ki, hogy az általad adagolt tömegnövelő hány kcal-al járul hozzá a szilárd kajádhoz
-       Ezután kezd el inni
-       Ha a tömegnövekedés megáll, akkor vegyél még 1 csomagot
-       Az adagot kezd el csökkenteni és szilárd étel mennyiségét növelni
-       Egészen addig növeld a szilárd kaja mennyiségét, amíg el nem éred a tömegnövelő által biztosított + kalória mennyiséget. Ez lehet plusz 1 étkezés, vagy kajánként +150-200 kalória.
-       Ha az egész folyamat lezajlott és még van tömegnövelőd, azt kis adagokban fehérjével kiegészítve csapathatod edzés után, de el is adhatod. Rád bízom.

Az igazat megvallva ez csupán egy ötlet, én így csinálnám. Ha mindenképp tömegnövelőt akarsz inni és van kedved, akkor próbáld ki. Ha betartod azt az egyszerű alapszabályt, hogy a tömegnövelő után kajával kell biztosítanod a megnövekedett kalóriaszükségleted… nos… akkor nem fogsz összeesni és nem fogsz önjelölt balfaszként irányt mutatni a ’fehérlapos’ kezdőknek az idiotizmus felé.

De tudod mi a legegyszerűbb? Az, ha a tömegnövelőd árán kaját veszel és eszel. Lehet, hogy lassabb, de az eredmény ugyanaz. Én így csinálom, és nem panaszkodom. 100 és 110 között van a súlyom, 44-es karom van és akkora hátam, mint a gyúródeszka.

A cikkben azokról a kiegészítőkről beszéltem, ami szerintem említést érdemel. Ilyenek, hogy L-carnitine, tribulus terrestris... Nekünk felesleges! Nem esztétikára edzünk, tesztoszteron termelést pedig serkenti a guggolás!

píszenláv.

Peti

A bejegyzés trackback címe:

https://vikingwarrior.blog.hu/api/trackback/id/tr465747398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása