Sziasztok kedves Sporttársak!

Régen jelentkeztem tudom, de sajnos iskolai teendőim rengeteget elvesznek az életemből, és most ezeknek szentelem az időm legnagyobb részét, hogy ha majd egyszer hívtok ne haljatok meg a kezeim között ;)

De beszéljünk az erősember sportágról, hiszen azért olvassátok, hogy mélyebben, jobban megismerjétek ezt a rendkívül sokoldalú sportágat. Előző cikkemben nagyjából a felét sikerült bemutatni, ami úgy gondolom, hogy kevés, azonban higgyétek el, a mai cikkemmel sem fog sikerülni teljesen lezárni ezt a témát, hiszen mindig kitalálnak valamiféle gyakorlatot. Megpróbálom azonban a klasszikusokat felsorakoztatni.

Kőgolyópakolás

Az egyik klasszikus szám közé sorolnám, amióta figyelemmel kísérem ezt a sportágat, a WSM – Világ Legerősebb Embere versenye – mindig találkozok vele, és úgy nézz ki az eddigi tapasztalatok alapján, hogy örök utolsó marad, hisz legtöbbször befejező számként találkozhatunk vele. Gyakorlásához szükségünk van egy kőgolyóra, javaslom a 80 kg al a kezdést, majd fokozatosan egyre nehezebbel, érdemes otthoni használatra legalább 80-100-120-140 kg-os kőgolyót készíteni. Elkészítéséhez annyit, hogy beszerzel egy gumilabdát – ha jól emlékszem 55 cm a hivatalos átmérő, de ha valaki tud pontosítani, kérem jelezze – és ezt felfújod, majd körbegipszeled a labdát, tetején hagysz elég nagyságú lyukat, hogy aztán ott a betonnal meg tudd tömni, amint megkötött a gipsz szedd ki a labdát, lehetőleg úgy, hogy azt legközelebb is fel tudd használni. Majd töltsd fel betonnal a gipsz gömböt aztán pár nap száradás után szedd le róla a gipszet. Majd locsolgasd legalább 1-2 hétig, hogy biztosan egybe maradjon az első leejtésnél. Versenyeken fokozatosan emelkedő súly mellett egyre magasabbra kell feltenned, általában 120 cm a kezdő magasság aztán 160-180 körülire is láttam már feltenni, a súly 120-180 kg ig változik, de vannak ebben is rekordok. Kivitelezéséhez kegyetlen erős fogásra van szükség, jó erős bicepszerővel társítva. Elsőként érdemes az ölünkbe felvenni, majd onnan újabb fogást véve felállni vele.

Hordópakolás

Hasonló a kőgolyópakoláshoz, azonban talán a rövid karú embereknek rosszabb ez a gyakorlat – tapasztalat – mivel eléggé tudja a bicepszedet csesztetni, hiszen ott fekszik fel a széle. Meg talán nehezebb rajta fogás venni, kőgolyót jobban preferálom. A versenyeken szintén 100-120 kg os hordókat szoktak használni, persze láttam már nagyobbat is, nekünk otthon egy 80-100 kg os van, homokkal illetve sóderrel megtöltve. Van amikor hosszabb távra kell elcipelni a hordót és úgy feltenni, ekkor jön rá az ember, hogy a 20-25 méter milyen sok tud lenni.

                Zsákcipelés, pakolás

Otthon is van egy zsákom, kifejezetten erre a használatra vettem, mivel a rendes zsákok a 60 kg ot sem bírták el, mindig szétszakadtak az első letételnél, erősebb zsákot meg sehol nem tudtam beszerezni. Igen drága 10 ropi körül volt, azonban megérte, egyik kedvenc hétvégi gyakorlatom, amikor otthon vagyok, levezetésként használom egy kis pörgetésre az edzés végén. Általában 75-90 kg között szoktam vele futni 50 métert 4 sorozatban, igencsak kemény, érdemes előtte ki wécézni magadat, hiszen amint gyengülsz a záróizmod összeszorítása komoly gondokat okozhat :D Kegyetlen jól erősíti a törzsizomzatot és a fogást, illetve a lábadat is komolyan igénybe veszi. Lehet elől cipelni, esetleg vállon is.

                Súly magasba dobása

Erről talán nem is kell sokat írnom, inkább belinkelek egy videót, azon jól láthatjuk a lényeget. Egyre növekvő súlyt kell minél gyorsabban ugyanazon magasságban átdobni. Illetve szoktak olyanok is hogy a 25 kg os súlyt kell minél magasabbra feldobni.

                Autófelhúzás

Speciális keretben történik, párhuzamos vagy egyenes fogással, kikell próbálni, én igazi különbséget nem vettem észre a fogásban, azonban talán a párhuzamos fogással valamelyest könnyebb, kicsit ember barátiabb, ha lehet ilyenről itt egyáltalán beszélni. Jó kis gyakorlat, látványos, láttam én pár Lamborghinit amikor felhúzták, sok csinos lánnyal. Mert ugye ne feledjük a másik fő szempont ezekben a gyakorlatokban a látványosság is nagyon fontos, hisz minél több embert akarnak kicsábítani egy-egy versenyre. Én a Norvég versenyeket imádom, ott mindig sok néző van.

                Kamionhúzás

Egy viszonylag régi gyakorlat, lehet hámmal húzni, esetleg ülve lábtámasszal, vagy hámmal közben egy kötéllel is segítesz magadat húzni. Láttam már kamiont húzni, vonatot, több kamiont, repülőt, talán már hajót is húztak a fene tudja, minden amit csak el lehet húzni az már biztos sorra került. Meg ugye Nick Árpád meg foggal húz el mindent amit el lehet húzni.

                Cipelések

Különböző cipelőszámok vannak még, ilyen például a viking kereszt, ami úgy 120 kg körül van, láttam már 160 kg körülit is, minél messzebbre kell cipelni, amíg csak tudod, elől fogod, kegyetlen nehéz, és kemény gyakorlat, komoly állóképességi gyakorlat egyben.

 

 

Amint lesz időm újra jelentkezem, azonban megpróbálok valami izgalmassal, esetleg hogyan lehet elkészíteni minél egyszerűbben otthon erősember szerszámokat, csinálok fotókat az én eszközeimről is. Remélem már várjátok, feltehetőleg gyorsabban kész leszek vele, csak most jelenleg nem otthon tartózkodom így a fotókat nehezen tudom beszerezni, de sietek ígérem! :)

Máté

A bejegyzés trackback címe:

https://vikingwarrior.blog.hu/api/trackback/id/tr646035099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása