Gyenge láncszemek

2014.06.16. 11:54

A vizsgaidőszak egy egész jó időszak arra, hogy átgondoljam, hogy mit csináltam eddig.

Ilyenkor mindig megnyugszom egy kicsit az edzéscélokkal kapcsolatban, az edzéseket nem hagyom ki, csupán visszaveszek. Nem szeretnék mentálisan kiégni, mivel az edzés technikai része x súly felett már komoly mentális jelenlétet is igényel.

Ilyenkor mindig vigyorgok, elértem X súlyt valamelyik alapgyakorlatban, sikerült elsajátítanom egy testsúlyos gyakorlatot, vagy rekordot döntök kettlebell-es szakítással.

Aztán azon kezdek gondolkodni, hogy hogyan lehetnék még jobb abban, amiben már így is jó vagyok önmagamhoz képest. Az első gondolatom nekem is mindig az, hogy új sorozat/ismétlés rendszert kell csinálnom, átalakított intenzitás rendszerrel, beveszem a programba a denzitás rendszerét, lényegében az egészet túl bonyolítom. Nagyjából követhetetlen szintre, s amikor már bosszant, hogy nem látom át, nem tudom kiolvasni a célokat a tervből, olyankor egy huszárvágással be is fejezem a további munkálatokat és csinálok egy minimumprogramot.

Mi az, amiről általában megfeledkezek én, mint önmagam edzője? Mi az, amiről a legtöbben elfeledkeznek, ha már erősek, eredményt tudnak felmutatni?

Ez borzasztó egyszerű, annyira egyszerű, hogy soha nem is találnád ki. Ahhoz, hogy erősebb legyél, csökkentened kell a gyengeségeid számát. Persze tudom, aki erős, annak nincs gyengesége. De lehetnél erősebb is, Bro...

Így adott a feladat. Amiben már jó vagy, azt úgy tudod tovább javítani, ha azt javítod, amiben nem vagy jó.

Mi ennek a bejegyzésnek a tanulsága?

Tedd kicsit félre az egót és adj egy pofont magadnak. Szembesülj a gyengeségeiddel és dolgozz rajtuk.

Emellett pedig tartsd meg a célodat, hogy X célkitűzésben még jobban teljesíts, azáltal, hogy a gyengeségeidet is erősséggé kovácsolod és ne izgulj... Mindig lesznek gyengeségek. Hiába vagy erős, a láncban mindig akadnak majd olyan láncszemek, amik hátráltatnak abban, hogy még erősebb legyél.

Példával is szolgálva:

Ha nem vagy képes a pistol squat-ra, de képes vagy 190 kg-al guggolni, akkor nem az erőddel lesz a baj. Sokkal inkább a mobilitásoddal. Felületes a példa, de a lényeget elmondja, erős vagy, mint állat, de a mobilitásod szar. Ha a mobilitásod jobb lesz, akkor az sem kizárt, hogy képes leszel a pistol squat-ra és a low-bar squat-od is felmegy 200-ig. Semmi sincs kizárva, láttunk már elképesztő dolgokat.

Mit javaslok? Érdemes az erősségek táblázat mellé bevezetni egy gyengeségek táblázatot is, ahol nyilván tartod, hogy mik azok a gyakorlatok, képességek, amikben gyengébb vagy, viszont szükségesek ahhoz, hogy a jelenlegi erősségeidet feljebb tornázzák. Aztán azt rád bízom, hogy ezeket a gyengeségeket külön program ciklusokban, vagy egy edzésen nagyobb hangsúlyt fektetve rá akarod fejleszteni. Én külön ciklust szánok rá. Van időm. Még jó 50, talán 60 évem is. Hova rohanjak?

Peti

„A gyakorlatok, amiket gyűlölsz, és amikkel szívsz, mindig azok a gyakorlatok, amelyek erősebbé, gyorsabbá és nagyobbá tesznek.” - Louie Simmons

A bejegyzés trackback címe:

https://vikingwarrior.blog.hu/api/trackback/id/tr316305191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása