Előre is elnézést a bunkó rohadék stílusom miatt, de írás közben nem ritka, hogy elragadtatom magam, s, ha ilyen agyonrágcsált témával találkozom, amiben mégis ennyi "szakértő" van, s még több olyan, akinek tényleg semmi köze az egészhez, és okoskodni próbál, meg beadagolt tévhitek alapján tájékozódik, akkor esélyes, hogy kimozdulok a nyugalmi állapotból. 

Mikor ledumáltuk Petivel, hogy jövök írni, magamban szentül megfogadtam, hogy nemhogy nem írok a zsírégetésről, de még magát a szót sem fogom egy cikkemben sem leírni, de még Peti irományaiból is kitöröltetem, mert gusztustalan, undormányos, eszméletlenül felháborító az a sámántánc, amit a körül lejtenek az átlag élet felhasználói, hogy amúgy ők „okék” csak a hasukról kéne leszedni a zsírt.

A baj csak az, hogy ez kurvára nem így van.

Itt jön be a képbe, hogy rögtön önön magam árulója lettem, és azt tervezem, hogy írok egyet erről a témáról, de csak egyetlen egyet, hogy aztán később tudjak erre hivatkozni, mert ugyancsak, minden étrend valamilyen szinten zsírégetés céljából történik, még az is, amelyiket annak céljából tartjuk, hogy izomtömegünk növekedjen, hisz, ha nő az izomtömeg, a zsírszövetek intenzívebben szintetizálnak. Ez annyit tesz, hogy ha sok rajtad az izom, és elegen vannak, hogy rohadék módon klánba tömörüljenek, akkor összebeszélnek a zsírszövetek ellen, és megfenyegetik őket, hogy nagyon gyorsan kezdjék eltüntetni magukat a kis testedből, mert amúgy nem lesz jó vége. Ennek amúgy van egy logikusabb, biológiai útja is, ami biztos nem lesz ilyen meggyőző, mint az önálló életre kelt izomszövetek rasszháborúja, de azért leírom, hátha talál pár megértő fület a sok hallgatón kívül.

A hihetetlen emberi testben az izomszöveteken kívül (hatalmas) bánatunkra zsírszöveteket is találhatunk, van, aki esetében egészen elképesztő mennyiségben. Mindenki úgy utálja őket, de vajon tényleg ennyire megérdemlik, és rászolgáltak a közutálatra?

Két típusú szövetet különböztetünk meg egymástól: a fehér és a barna zsírszövetet.  A barnával jó dolgunk van, illetve, főként azoknak az állatoknak, akik téli álmot alszanak, hisz remek hőforrás, intenzív hőt termel. Ez azért van, mert vérellátása a fehér zsírszöveténél sokkal gazdagabb, maga a zsírsejt pedig sokkal kisebb. Ezek a szövetek leginkább glikogénnel, lipokróm anyaggal és mitokondriummal töltöttek. A glikogén még oké, de mi a huncut fenét jelent az, hogy lipokróm meg mi az a mitokondrium? Nos, a lipokróm anyagok zsírban oldódnak, vízben totálisan nem, egyébként egy színezőanyag, van barna, piros, meg miegymás, például, az érett paradicsom színezőanyaga is likopin, ami egy lipokróm anyag. A mitokondrium már fontosabb, mint az előző, energiát raktároz, s azzal látja el a szervezetet, ugyanis képes energiát előállítani is. Tehát, a barna zsírsejtecskék, miket a likopin színez barnára, remek vérellátásúak, sok glikogént és motikondriumot tartalmaznak, így, remek hőforrásként szolgálnak egy hosszú, téli álom során.
Ami viszont minket jobban érdekel, az a fehér zsírtest. Mer’ mindenkinek annyi van belőle, aztán, amiből sok van, arról jó, ha legalább egy keveset tudunk. Mondjuk a tudás szó pont nem jellemző a XXI. század emberére, de ez most nem ide tartozik. A fehér zsírsejtek adipocitákat tartalmaznak, ezek azok a nagyon apró kis testecskék, amiket majd körülvesz a kollagén VAGY elasztikus kötőszövet, s kész is egy fehér zsírsejt.

Most ide nem jut eszembe semmi átkötés, hogy koherens legyen a szöveg, úgyhogy diktatórikus módon elrendelem, hogy nézzük meg, milyen pozitívumai vannak a zsírszöveteknek:

  1. A zsírsejtek a túlélésre teremttettek, tehát, mindenképp kell, legyen belőlük valamennyi a testünkön. Nem azonnal használjuk fel őket, hanem folyamatosan, a leadott energiát pótoljuk a szintézisével.
  2. A zsír tökéletes ösztrogénbomba. Az ösztrogén, ugye, egy női hormon, s alapjáraton zsír raktározására lett kitalálva. Mellékesen megjegyezve, hogy lássátok, mily logikus az emberi test, mivel több ösztrogén van a nőkben, így kizárásos alapon kevesebb a férfiakban, a nők alap testzsírszázaléka magasabb, az ösztrogén nagyobb mértékű jelenléte miatt. A férfiaknál ez a százalék kisebb, a kisebb ösztrogénszint miatt. Mi több, az ösztrogén szabályozza a libidót, a memóriát, illetve az egész agyalapi mirigy működésére pozitív hatása van, na, meg persze a szívet is védi, de a védelemről majd később.
  3. A zsírszövetek részt vesznek a testünk mechanikai védelmében. Ez azért nagyon fontos, mert, részben kell valami, ami megvédi a belső szerveinket; a szívet zsírszövetek veszik körül, így lekerekítve annak formáját, amivel megkönnyítik mozgását, a vesét pedig szintén tokba helyezik a zsírtestek.  Másrészt a tenyér, talp, szemgolyó és ajak tele vannak zsírtestekkel, azok védik őket, az erős külső behatásoktól.
  4. A zsírsejtek energiát raktároznak. Az előbb kifejtettem ugye, hogy ez hogy működik, vérellátás, glikogén, mitokondrium, energialeadás – termelés – felhasználás pontpontpont.
  5. A hőtermelést szintén vitattuk, barna zsírtestek, vérellátás, glikogén, mitokondrium, belsőhőfixálás, meg minden.
  6. Fontosnak tartom még megemlíteni, hogy léteznek ZSÍRBAN OLDÓDÓ VITAMINOK, amik miatt nem rossz dolog, ha eszünk némi zsírt, hogy, mondjuk a Kalcium faszántosan felcívódjon.
  7. Amiről pedig előző cikkemben volt szó (5/2 diéta, ha nem olvastad még, akkor tedd meg, attól leszek igazán boldog), a leptin nevű polipeptid szerkezetű hormon (pfejj de tudományos voltam most) óvónénije. A leptint ugyanis a zsírszövetek termelik, a leptin pedig azok teltségéről tájékoztatja a CNS-t (központi idegrendszer). Ha csökkennek a zsírraktárak (mily meglepő), kevesebb leptin termelődik, kevesebb inger éri a CNS-t, kialakul az a fránya éhségérzet, ’asztán mán muszáj vót valamit megenni, he!’  

 

Most, hogy teljesen korrekt módon nem csak kibeszéljük hátuk mögött a zsírtesteket, hanem kicsit ajnároztuk is őket, lássuk, miért vagyunk most itt, miért nem jó az, ha TÚL SOK zsír van rajtunk, és úgy nézünk ki, mint Jabba.

A zsírsejteket nem azonnal használod fel, tehát, elraktározódnak. Ha sokkal több raktározódik el, mint amennyit felhasználsz, akkor jön az elhízás, amit nem szeretünk, de mégis csináljuk, és elviseljük, és le is szarjuk, mer ’a geci fog lefogyni, bazmeeg!’

A zsír tökéletes ösztrogénbomba, ami a férfiak esetében egészen érdekes következményekkel járhat. Elképesztő tud lenni az, ha egy férfiban több ösztrogén lakozik, mint tesztoszteron. Igazából érthetetlen is szerintem. A másik meg, ennek következménye, hogy szabályozza a libidót, tehát, ha olyan dagadt vagy, hogy attól lepálsz, hogy felöltözöl (és, ha rád ez igaz, vedd is nyugodtan magadra, mert nem én vagyok érte a felelős, és nem is én tudok tenni ez ellen), akkor jó eséllyel pont annyira fog felállni a farkad, hogy gyorsan magadnak elrendezd, de annak az esélye, hogy majd párosítani tudd magad egy – jobb esetben –  ellenkező neművel – a nemi hormonok arányára nézve ez esetben, erre nem vennék mérget –, valószínűtlenül alacsony lesz. Legalábbis az élvezetfaktor tuti. Az ösztrogénnél maradva, ez nem azt jelenti, kedves hölgyeim, hogy hízzunk el, mert akkor nőiesebbek leszünk, sőt! Egészséges kordában kell tartanunk az ösztrogénszintet; nőknek, férfiaknak egyaránt, hisz, ha túl sok az ösztrogén, akkor itt is, ott is egészségügyi problémák jelentkezhetnek. KOMOLY egészségügyi problémák.
A zsírsejtek remekül működnek testünkben, mint önfeláldozó védelmi burok, ennek azonban könnyen visszájára is fordulhatnak. Ha annyira zsíros vagy, mint egy meglett hízó, akkor jó eséllyel a hajszálereid, vénáid és artériáid már tele vannak kisebb-nagyobb érelzáródással, plusz, annyira védik majd a szerveidet az ordenáré zsírtesteid, hogy szét is nyomják majd azokat, például, a légzés rohadt nehéz tud lenni, ha egy ordas batár zsírdarab vagy.  Ja, és azért izzad, aki zsíros állandóan, mert a barna zsírsejtjeink remekül termelnek hőt, amiből, ha sok van, akkor sok hő lesz, amit valahogy le kell adni, hogy ne legyél egybőlkurvalázas, szóval, ha fellépcsőzöl a 3-ra (hogy ne mondjak nagyot), a lihegés, légszomj totálisan normális reakció, az viszont, ha ömlik rólad a víz, nem. Azért van ez így, mert eszméletlen hőt termelsz, sőt, a mozgás által megemelkedik az alap belső hőd, viszont a tested nem fogja egy bizonyos pont fölé engedni, mert az olyan lenne, mintha belázasodnál a testmozgástól; elég hülyén hangzik, nem? Szóval, szépen elkezdünk izzadni, hogy valahogy levezessük a belső hőt. Az izzadásnak viszont SEMMI KÖZE a súlyvesztéshez.

Akkor minek van?

Ahhoz, hogy fogyjunk, kalóriát kell égetnünk. Ugyanis, hízni is attól hízunk, hogy megesszük az ételt, aminek van egy bizonyos kalóriatartalma, s attól fogunk, úgymond, hízni, ha sok-sok kalóriát beviszünk anélkül, hogy akármennyit is leadnánk.
Ez az állítás tehát kizárja a „hizlaló” és „fogyasztó” kaják vitáját az univerzumból, mert olyanok nincsenek. Élhetsz te tésztán, gyorskaján, meg akármin, ha tartod a napi kalóriahatárodat, meg ehetsz te akármennyire tisztán, ha túlléped azt, és nem teszel semmit, hogy kiegyenlítsd. A különbség csak az, hogy vagy megeszel 2 Big Mac-et egész nap, és akkor meszeltek, vagy eszel napi 5-6-szor, mondhatni bőségesen, viszonylag normális alapanyagú kajákat, és mozogsz is valamit, vagy, valamelyik átmeneti böjtön alapuló étrendet választod. (Ezekről lesz még szó későbbi cikkekben)

Elhízás tehát akkor alakul ki, ha kalóriatöbbletet halmozunk fel.
Fogyás ennek ellentétekor, ha kalóriadeficitet érünk el, azaz, több kalóriát adunk le, mint amennyit bevittünk. Ezt persze nem úgy kell érteni, hogy egy nap beviszek 3000 kalóriát, akkor 3000et le is kell adnom, mert az egy kicsit eltér a valóság határvonalától, de, ha eszünk is, meg mozgunk is, akkor már egyből tökéletes a mérleg két nyelve.

Az étkezésről, diétáról nem szeretnék most írni semmit, ugyanis hetente, kéthetente úgyis jövünk egy-egy ismert étrend elemzésével, meg már amúgy is ott az 5/2, szóval elveszve senki sem érezheti magát, aki számára csak ez az oldal létezik, bár kétlem, hogy találkoznánk ilyen esettel.

A mozgásokról tehát, bővebben.
Személy szerint utálom a gyaloglást, sétát, futást. A rövidtávfutással annyira gondom nincs is, a hosszútáv viszont börtönt érdemelne. Több negatívuma van szerintem, mint pozitívuma. Izmot éget, nem profitálsz belőle annyit, mint amennyi időt és energiát belefektettél.
Mégis, ha futni akarsz, akkor ott a HIIT.
Amit ajánlok, azok az úgynevezett dinamikus, robbanékony mozgások. Elsőre ide sorolhatnánk egyébként a HIIT típusú edzéseket is, de tipikusan terheléses gyakorlatokra gondolok itt. Van egy nagyon jó eszköz, úgy hívják Kettlebell. Nem újkeletű, nem haszontalan. A kettlebell swing szerintem az egyik legjobb kardiovaszkuláris-kondíció javító gyakorlat.
Van továbbá, egy SLED nevű rejtélyes dolog, ami, szerintem kis hazánkban igen ritkaságszámba megy, ugyanis, az edzőtermek koncepciója az, hogy: „vaaaaaaa’ minél több gép kell, me akkor jönnek ide fizetni a embereeeeek”. Amiről persze nem a teremtulajdonosok tehetnek, hisz, a sok idiótának az kell, hogy ülni tudjon akkor is, mikor mozogni megy. Persze, ha a teremtulajdonosok nem engedtek volna a divatolásnak, akkor most sokkal több olyan terem lenne az országban, ahol sledekkel, kettlebellekkel, normális guggoló és felhúzóplatformokkal találkozhatnánk. Viszont, ha vagy olyan szerencsés, vagy tehetős, hogy módodban áll sleddel dolgozni, tedd meg. A sled húzás, tolás, természetesen sprintelve hihetetlen jó hatással van mind a robbanékonyságodra, mind a kardio-kondíciódra.
A harmadik, amit megemlítenék, és ezzel tökéletes programot tudtok magatoknak összerakni, még, ha valamelyik hiányzik is, a Farmer Walk, és annak bármelyik variációja. Eszméletlen állóképesség mellett fogáserő, törzs erő, láb erő, hát, minden, amit el tudsz képzelni -> ANTI-LATERÁLIS FLEXIÓ!! (ezt fogadjunk nem tudtad volna elképzelni). Természetesen ez is, a sled húzás/tolás és a kettlebell swing is kombinálható a HIIT rendszerével.

Lássunk mondjuk egy hetes lebontást, az 5/2 diétával kombinálva.

Hétfőn, Szerdán, Pénteken és Szombaton fogunk edzeni, így lesz 2 „diétanapunk”, 4 edzésnapunk, és 1 nap, amikor csak és kizárólag pihenünk. 
A 4 edzésnapból 2-t gondoltam a fent említett feladatokkal kitölteni, két másikat pedig az alapvető erő-állóképesség javítására szánni, itt is előnyben persze a dinamikus erőn és robbanékonyságon alapuló feladatok.

Hétfőn például (természetesen mindegy, melyik napon mit csinálsz) erő-állóképesség napot tartunk, amihez tökéletes alapnak látom a Jim Wendler-féle 5/3/1 egy mutációját, ahol 4 az ideális 4 edzésnapot kettőbe sűrítjük, így, a felhúzás és guggolás esik egy napra, a fekvenyomás és mellről nyomás a másik napra, kiegészítve zsámolyra ugrással, power cleannel, súlyzós, vagy rúddal végzett szakítással. Az egykezes súlyzós szakítást azért emelem itt ki, mert rúddal nagyon nehéz megtanulni, akár fél évet is igénybe vehet tökéletesíteni a technikáját, kézisúlyzóval csinálni, vagy a power clean viszont valamivel könnyebb. Ahogy gondolnám tehát ezt a napot:
Power Clean
Guggolás
Felhúzás
Alkartámasz/Plank/Statikus tartás (ki, hogy ismeri).
A sorozat és ismétlésszám mindenképp a nagy volumen- kisebb intenzitás irányába tevődne. Ez által az ideális munkaszázalék 60% lenne, ezzel a súllyal összesen 25-30 ismétlés elvégzése, guggolás esetében 3, maximum 4 sorozatban. A felhúzásnál esetleg javasolnám a 25 ismétlés 5x5 lebontását, mert ennél a gyakorlatnál az oxigénhiány a forma rovására mehet, s komoly sérüléseket szedhetünk össze.  A power clean esetében szintén, azt javasolnám, hogy itt legyen, tegyük fel egy kombinált sorozatos elrendezés, testépítősen szólva szuperszett – azt hiszem. A guggolások előtt (minden sorozat előtt) végrehajtunk 1x2 Power cleant, aztán a felhúzások előtt is 1x2, és így tovább. A végére meglesz a volumen, a forma tökéletes marad, s megcsináltunk 11x2 power cleant, 5x5 felhúzást, 3x8 guggolást, kb 40 perc alatt. Az alkartámaszt pedig mindig próbáljuk 1-2 másodperccel tovább kitartani, mint előző edzésen sikerült, szerintem elég, ha 3 sorozatot csinálunk edzésenként.

Szerdán farmer walk HIIT rendszerben, ami annyit tesz, hogy megfogunk egy-egy közepes súlyzót, és rohangászunk vele oda-vissza a teremben, fél perc rohangálás/1 perc séta súlyzó nélkül rendszerben. az edzés hossza szerintem egy intenzív 25-30 perc, és gyerünk hidegzuhany.

Pénteken szintén erő-állóképesség, fekvenyomunk, mellről nyomunk, húzódzkodunk, szintén 25 ismétlés végrehajtása az ideális 60%-on, a lehető legkevesebb sorozattal. Az idegrendszer-aktivációs gyakorlat ezennel (ami hétfőn a power-clean volt) a zsámolyra ugrás, 3x10 felugrással akár a világot is megválthatjuk.

Szombaton szintén „kardiózunk”, itt mondjuk jöhet a sled húzás, sled tolás, vagy kettlebell, a lényeg, hogy intenzív legyen, 25-30 perc tüdőkiköpés, káromkodás, szenvedés, aztán gyerünk haza pihenni, enni. Ahogy mondtam, ezeket is variálhatjuk úgy, hogy fél perc sled tolás, 1 perc séta, fél perc sled húzás 1 perc séta… vagy fél perc kettlebell swing 1 perc pihenő, és így tovább, a lényeg, hogy intenzív legyen, és tudd követni a fejlődésed.

 

Persze, ez csak egy elnagyolt „program”, ha olvastok egy kicsit, a megfelelő helyeken keresgéltek, utánajártok, rászánjátok az időt, egész biztos találtok jobban átgondolt rendszereket, sőt, mi is fogunk posztolni nektek, sőt, néhány cikket már olvashattok is, de ami a legfontosabb:

MINDIG LEGYEN NÁLAD EGY FÜZET, ÉS EGY TOLL, HOGY RÖGZÍTENI TUDD AZ EREDMÉNYED, ÉS NYOMONKÖVETNI AZ ELŐZŐ EDZÉSEK EREDMÉNYEIT!!!!!!!!!!!!

Ennyi mindenen nagyjázva átszaladtam, és elfelejtettem írni - egy keveset csak - a "tiszta" meg a "mocskos" kajáról, ami azért szerintem elég fontos, hogy említésre kerüljön. 
A legelső dolog, amit itt meg kell említenem, az a fenotípusok megismerése, jobban mondva kiismerése. A fenotípusokat felsoroltuk az 5/2 irományban, hesszeljétek meg. 
Ennek csak annyi jelentősége van, hogy, ha a magas CH-t kívánja a kis tested, mint az enyém, akkor majd mindegy, hogy miből mit tápolsz be, ha egy icipicit odafigyelsz a dolgokra. Én személy szerint szarok az egészbe, mert tudom, hogy semmi bajom nem lesz, ha barna rizs helyett tésztát zabálok, vagy heti 3 hal és 7 csirkemell helyett 20 oldalast meg tarját. Na azért én sem úgy eszek, mint egy ogre, mert az ogrék nem nézik, hogy azért edzés után 1-2 kaján belül meglegyek 60-70g fehérjével, amit nagyrészt tojásból, és tényleg csirkéből viszek be. Ez nem azt jelenti, hogy mindenkinél így van, aki hozzám hasonló, mert én szarok rá, hogy nincs 6 kockám, hanem egy karikám.
Ha mindenképp kockákat szeretnél, akkor viszont picikét oda kell figyelned, számolgatni, hogy mizujs, mert 8-10% körül tartani a testzsírt, nem olyan könnyű, valamilyen szintű regula kell az étrendünkbe, nem csak annyi, hogy egyed meg még azt a tányért is, oszt jó van. Fenotípusokhoz kell kötnünk, hogy hány g ch, zsír, fehérje/tskg (testsúlykilogramm)  az optimális céljaink eléréséhez, és ehhez hozzálőni egy bitangjó makrot (fehérje, ch, zsír alkotja a makrotápanyagok csoportját), meg, valami olyan mikrot, ami azért elég életbiztosítást ad az előzőnek. Itt főként a megfelelő vitaminok bevitelére gondolok. 
Amit mindenképp jó, ha esztek, az a csirke, brokkoli, hal, blablalbaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa., ebbe most nem kívánkozom belemenni, mert szerintem mindenki tudja, hogy mi a helyes út. Aki mégsem, az annyit tartson a szeme előtt, hogy inkább növényi, mint állati zsír, inkább zöldség, mint gyümölcs.
Azt mondják, fogyni könnyebb, mint hízni. Szerintem nem. Nem azért mondom, mert dagadt vagyok - mert amúgy tényleg dagadt vagyok :D -, de, ha odafigyelsz arra amire oda kell figyelned, és jól csinálsz mellette mindent, akkor bármennyit fogyhatsz, időkorlát nélkül - a hízásról meg majd írok egyet külön, az már annál érdekesebb. 90%-os diétával 1,5 hónap alatt 15kg-t adtam le, úgy, hogy szerintem nálam jobban senki nem utál diétázni, még egy testépítő sem. De tényleg. Össze kell csak szedni magunkat, az étrendek adottak, az információt pedig lehetőleg ne a nőklapjafacéról vagy hasonló színvonalon teljesítő magazinokból és netmagazinokból próbáljuk összekuporgatni, hanem tanuljunk meg tájékozódni: ismerkedjünk meg a KÖNYVTÁR intézményével. 
A KÖNYVTÁR rohadt jó dolog, és nem, nem néz ki majd a menő barátod, amiért bemész oda, nem, nem fognak rothadt paradicsommal dobálni a város lakói, mikor kijössz 1-2 könyvvel a kezedben - vagy, még mindig be tudod tenni egy tasiba őket, és azt mondani, ha már kint várakoznak, kezükben a barnás levet eresztő gombócokkal, hogy "Hát ez kajak szar egy hely, geci! Hahaha". Hogy megfelelő kombinációt kapjunk a könyvtár és lelkesedés párosításból, rögtön guglizzunk is rá pár életmóddal foglalkozó könyvre, amiket nem xy írt, hanem, amit mondjuk Dr. xy írt. Elképesztő a különbség egy szenzázióhajhász "éppenszegény de pénzkellneki" celeb és egy diplomás személy közt, aki ért is a dologhoz, mert tanulta és, ami fontosabb, tanulmányozta is. Szóval szedjük fel a seggünkön a ráncot, mert nem másnak csinálunk jót, nem más miatt tesszük, hanem magunkért, a saját életedért, magad öröméért. Nem találtok majd sok újat egyébként ezekben a könyvekben sem, max. sokkal precízebben, és nem kőkorszaki nyelven, mint, ahogy általában írok ezekről; a csirkemell viszont akkor is csirkemell marad, és a brokkoliban ugyanúgy rohadtsok vitamin lesz, de én akkor is szarok bele, és meg fogom enni a finom pörköltömet tésztával :D 
Ez persze nem azért van, mert pfej de jól akarok kinézni, mindössze szükségem van energiára, és az erőre, és engem a tészta nagyon jól ellát. Ha elég lenne alacsony szénhidrát, akkor valószínűleg rizzsel tenném ugyan ezt. 
 

Ennyi a lényeg nagyjából, ennünk kell, zsír kell, hogy legyen rajtunk, de nem túl sok. Mindennek az alapja az egyensúly. A természet kiegyenlíti azt, amit ki kell, mi miért nyomnánk le a mérleg egyik nyelvét tenyerünkkel, ha a másikat csak fújkáljuk? Mozognunk mindenképp kell, nem csak azért, hogy ne legyen zsírdisznók, hanem, mert egészségesek akarunk lenni, hogy sokáig boldogan éljünk, blablabla.
Vannak pozitívumai is a zsírsejteknek, de ugyan úgy, ha túlzásba visszük őket, akkor negatívumokkal kell számlálnunk.

Mozogjatok rendesen, egyetek felelősségteljesen! 

Tián

A bejegyzés trackback címe:

https://vikingwarrior.blog.hu/api/trackback/id/tr945705528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fényhajú 2014.01.06. 10:58:21

Az infó àtjött,és közben többször felröhögtem,köszönöm!

VikingWarrior 2014.01.25. 02:49:57

Mi köszönjük, hogy elolvastad, és örülünk, hogy hasznos informácio'val szolgálhattunk :)
süti beállítások módosítása